Παρέμβαση από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ζητά η μητέρα της 19χρονης

Διεθνείς διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία κρίθηκε ένοχη για ψευδή καταγγελία για βιασμό στην Κύπρο.

Οι κατηγορούμενοι από το Ισραήλ νιώθουν δικαιωμένοι και το διαλαλούν και στα Μέσα ενημέρωσής τους, ενώ στη Βρετανία έχει ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία δικαίωσης για τη νεαρή κοπέλα και κήρυξης της Κύπρου ως ανεπιθύμητου προορισμού για τους τουρίστες.

Μάλιστα υπέρ αυτής της εκστρατείας έχει ταχθεί και η μητέρα της 19χρονης, η οποία υποστηρίζει ότι η Αγία Νάπα δεν είναι ασφαλές μέρος για τουρίστριες.

«Είναι απολύτως μη ασφαλές μέρος. Και αν πας να καταγγείλεις κάτι που σου συνέβη, είτε θα γελάσουν μαζί σου από όσο μπορώ να καταλάβω, είτε στη χειρότερη περίπτωση ίσως συμβεί κάτι σαν αυτό που συνέβη στην κόρη μου», είπε η μητέρα της νεαρής Βρετανής σε σηλώσεις της στη δημοφιλή εκπομπή Today, του BBC.

«Το video που δόθηκε στη δημοσιότητα αποδεικνύει την αθωότητα της κόρης μου»

Η ίδια αμφισβήτησε τη γνησιότητα της δήλωσης ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού που αποδίδεται στην κόρη της, υποστήριξε ότι το βίντεο που δόθηκε στο δικαστήριο αποδεικνύει ότι η κόρη της δε συναίνεσε στη σεξουαλική επαφή με άλλον πλην του Ισραηλινού φίλου της, πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα της κόρης της παραβιάστηκαν καθόλη τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας και συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να παρέμβει προσωπικά ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, αν και μέχρι στιγμής δεν είχε προσωπική επικοινωνία με το Foreign Office.

Στις δηλώσεις της η μητέρα της 19χρονης είπε επίσης ότι η κόρη της πάσχει από μετατραυματικό στρες και παραισθήσεις, κατάσταση που επιτείνεται όταν ακούει άντρες να μιλούν σε ξένη γλώσα και γι’ αυτό προτεραιότητα είναι να επιστρέψει στη Βρετανία για θεραπεία. Επιπλέον, είπε, η κόρη της κοιμάται 18 με 20 ώρες την ημέρα λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται υπερυπνηλία.

Εμπόδιο στην ακαδημαϊκή καριέρα της κόρης της η απόφαση

Αποκάλυψε επίσης ότι η κόρη της θα πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές σπουδών της, καθώς η σταδιοδρομία που θα ήθελε να ακολουθήσει θα ήταν αδύνατο πλέον να επιτευχθεί μετά από την καταδίκη της στην Κύπρο για πρόκληση δημόσιας βλάβης.

Η μητέρα της καταδικασθείσας νεαρής επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για εξέταση της υπόθεσης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως το Foreign Office θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίσπευση της εξέτασης της υπόθεσης.

Δήλωσε, τέλος, κατάπληκτη από τη στήριξη του κόσμου, ο οποίος έχει προσφέρει πάνω από 100.000 λίρες μέσω διαδικτυακού εράνου για τα δικαστικά έξοδα της κόρης της.

Οι TIMES για τη 19χρονη

Η υπόθεση είναι σήμερα το κύριο θέμα στην εφημερίδα Times, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ιστορικό του Κύπριου δικαστή που καταδίκασε τη 19χρονη. Ο δικαστής δέχεται επικρίσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς όλα αναφέρουν ότι «συχνά έχανε την ψυχραιμία του βάζοντας τις φωνές στην κατηγορούμενη για ασήμαντες αφορμές».

Επίσης, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στο ίδιο ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τη 19χρονη και τους Ισραηλινούς μία άλλη νεαρή Βρετανή είχε πέσει θύμα απόπειρας βιασμού λίγες εβδομάδες νωρίτερα.