Περιγεννητικός στραγγαλισμός από ομφάλιο λώρο: Η τραγική εμπειρία μιας εγκύου που έχασε το μωρό στη γέννα

Τα καλά νέα είναι, ότι οι περιγεννητικοί θάνατοι -το να χάνονται, δηλαδή, έμβρυα κατά τον τοκετό- έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των προγεννητικών εξετάσεων, και σίγουρα χάρη στην επιλογή της καισαρικής ως λύση ανάγκης.

Τα κακά νέα είναι, ότι δυστυχώς, συμβαίνουν ακόμα και μάλιστα στις πιο «εξελιγμένες» χώρες, για λόγους που δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε ή που έχουν να κάνουν με ανθρώπινο λάθος.

Η ιστορία της παρακάτω μαμάς έλαβε χώρα στη Μ. Βρετανία, όπου ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί μονόδρομο και μόνο όταν υπάρξει εξαιρετικά σοβαρός κίνδυνος για τη μητέρα ή τη μωρό επιλέγεται -εντελώς την τελευταία στιγμή- η καισαρική. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τότε είναι που καλείται και ο μαιευτήρας-χειρουργός από το προσωπικό του νοσοκομείου, αφού εκεί τους φυσιολογικούς τοκετούς πραγματοποιούν σχεδόν πάντα οι μαίες.

Τα πράγματα στην περίπτωσή της δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά κατά την διάρκεια του φυσιολογικού της τοκετού και δυστυχώς το μωράκι της ξεψύχησε κατά την προσπάθειά του να γεννηθεί. Και αυτό, πέρα από την θλίψη που μας έκανε να νιώσουμε, μας ώθησε να αναρωτηθούμε αν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε ελληνικά ή κυπριακά νοσοκομεία που ο γυναικολόγος είναι παρών από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της επιτόκου και που συνήθως θα καταφύγει στην καισαρική με τα πρώτα κιόλας ανησυχητικά συμπτώματα. Δείτε τι έγραψε η ίδια στην κλειστή ομάδα στήριξης μαμάδων The Motherload Community:

«Ο γιος μου πέθανε στη γέννα τον περασμένο Ιούλιο, στις 42 εβδομάδες κύησης. Αιτία θανάτου του ήταν περιγεννητικός στραγγαλισμός από τον ομφάλιο λώρο και ατύχημα δυστοκίας ώμου. Με απλά λόγια, οι ώμοι του είχαν σφηνώσει κάτω από το ηβικό μου οστό και 4 ολόκληρα λεπτά τη στιγμή του τοκετού δεν μπορούσαν να βγουν, ενώ ο ομφάλιος λώρος είχε τυλιχτεί σφιχτά γύρο από τον λαιμό του. Πλέον έχω την αναφορά της αυτοψίας και πρόκειται να συναντήσω κάποιον σύμβουλο τις επόμενες ημέρες. Απλά αναρωτιέμαι αν έχετε ακούσει να έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο; Χρειάζομαι βοήθεια, για να ετοιμάσω ορισμένες ερωτήσεις στον σύμβουλο».

Ακολουθεί φωτογραφία του μωρού, όταν τελικά κατάφεραν να το βγάλουν νεκρό, την οποία δεν θα δημοσιεύσουμε για ευνόητους λόγους.

Γνωρίζετε να έχει ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο σε κοντινό σας πρόσωπο στη χώρα μας; Απαντήστε μας στα σχόλια!