Πιο ευτυχισμένα τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στους παππούδες τους

Το να ζουν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας κοντά στα νεώτερα, υπήρξε ανέκαθεν πηγή σημαντικής κοινωνικής ευμάρειας.

Στις μέρες μας, η παρουσία των παππούδων στην οικογένεια παραμένει σημαντική, γιατί πέρα από την τρυφερότητα και φροντίδα που προσφέρουν στα εγγόνια τους, αποτελούν και σπουδαία -υπεύθυνη και δωρεάν!- πηγή βοήθειας στον καθημερινό μας προγραμματισμό.

Μία μελέτη, ωστόσο, έρχεται να επιβεβαιώσει και κάτι ακόμα: Τα παιδιά που έχουν την τύχη να έχουν τους παππούδες τους κοντά τους, μεγαλώνουν πιο γαλήνια και ευτυχισμένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι παππούδες είναι παρόντες και γεμάτοι αγάπη. Και κυρίως, επειδή αφήνουν στους γονείς το πιο «αυστηρό» μέρος της ανατροφής των εγγονιών τους.

Οι ίδιοι, επικεντρώνονται περισσότερο στο «παιχνιδιάρικο» μέρος, ενώ φροντίζουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες των αγαπημένων τους εγγονιών, χωρίς να τους χαλούν πολλά χατίρια.

Όσοι έχουν μεγαλώσει με τους παππούδες τους, ακόμα θυμούνται τις όμορφες στιγμές που περνούσαν μαζί τους, π.χ. τα Κυριακάτικα γεύματα ή τη ζεστή σοκολάτα που ετοίμαζε η γιαγιά το απόγευμα, τις καλοκαιρινές διακοπές και το επιπλέον χαρτζιλίκι για παγωτό!

Οι παππούδες εκπροσωπούν τις ρίζες της οικογένειας και αυτό σου γεννά ένα συναίσθημα που θα σε ακολουθεί πάντα, για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Για την ακρίβεια, η καθηγήτρια Ann Buchanan, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού μελέτησε τις περιπτώσεις 1.600 παιδιών, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, είπε, ότι το να μεγαλώνουν με παππούδες που ζουν κοντά τους, τους παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τους γονείς.

Οι παππούδες είναι σε θέση να παρέχουν σημαντική συναισθηματική ασφάλεια στα εγγόνια τους και έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Σκεφτείτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι παππούδες, όταν στην οικογένεια προκύψει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ή ένα διαζύγιο. Συχνά, σε τέτοιες καταστάσεις, οι παππούδες είναι εκείνοι που λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά από κάθε άλλον και αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα εγγόνια τους και να αποτελέσουν το «μαξιλαράκι» τους, όταν εκείνα έχουν ανάγκη για ένα καταφύγιο.

Οι παππούδες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη γαλήνη τόσο των παιδιών τους όσο και των εγγονιών τους.

Και αυτό συμβαίνει, επειδή αναλαμβάνουν εκείνοι μεγάλο βάρος από τους γονείς, οι οποίοι μπορεί π.χ. να εργάζονται πολλές ώρες. Έτσι, προσφέρονται να φροντίσουν εκείνοι τα παιδιά, παρά κάποιος άγνωστος.

Επιπλέον, οι παππούδες, παρέχουν ουσιαστική και οικονομική βοήθεια που πηγάζει από τα ειλικρινή τους συναισθήματα.

Ένα είναι σίγουρο: Το να έχεις παππούδες διαθέσιμους είναι ωφέλιμο για τα εγγόνια και τους γονείς και σίγουρα οι παππούδες δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι καλύτερο, από το να περνούν περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια τους!

πηγή φωτο: butnaturalphotography