Πληθαίνουν τα κρούσματα τραυματισμών στα λεωφορεία – Κι άλλη μαθήτρια χτύπησε στο σχολικό: Τι καταγγέλουν οι γονείς

Η ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές διαδρομές από και προς το σχολείο τον τελευταίο καιρό απασχολεί πάρα πολύ γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μετά το περιστατικό τραυματισμού μαθήτριας την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου, στο λεωφορείο από αντικείμενο που έπεσε από τη θέση των αποσκευών στο κεφάλι της, δύο ακόμη παρόμοια περιστατικά έρχονται στο φως.

Συγκεκριμένα, το ένα συνέβη στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια εκδρομής και ενώ βρισκόταν εν κινήσει το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές, η πόρτα του λεωφορείου άνοιξε δύο φορές, με κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα.

Μάλιστα, τη δεύτερη φορά που η πόρτα του λεωφορείου άνοιξε, οι εκπαιδευτικοί που επέβαιναν στο λεωφορείο κάλεσαν την Αστυνομία, μέλη της οποίας έφτασαν στον χώρο και υποχρέωσαν τον οδηγό να αλλάξει λεωφορείο!

Η μαθήτρια ΑμΕΑ και ο τραυματισμός

Το δεύτερο, αφορά, δυστυχώς, τον τραυματισμό μαθήτριας ΑμΕΑ το οποίο σημειώθηκεσε Γυμνάσιο της Λεμεσού. Η μαθήτρια που βρισκόταν σε τροχοκάθισμα και ενώ στο λεωφορείο υπήρχε η σχετική ράμπα, επιχειρώντας να την τοποθετήσουν στην ειδική θέση για ΑμεΑ, η μαθήτρια έπεσε και κτύπησε.

Το τροχοκάθισμα βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στο λεωφορείο χωρίς να είναι όμως δεμένο και χωρίς να φέρει τις απαραίτητες ζώνες. Η μητέρα μετέβη στο σχολείο και παρέλαβε το παιδί της το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η μητέρα προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία εις βάρος της εταιρείας που μετέφερε τους μαθητές στην εκδρομή.

Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο, που τη μετέφερε στο νοσοκομείο με τραύμα στον ώμο.

Η καταγγελία της μητέρας

Δείτε στο ρεπορτάζ του Ant1.com.cy τα όσα καταγγέλει η μητέρα.

 Η ανακοίνωση των οργανωμένων γονέων

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές διαδρομές και καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν των θεμάτων.

Ανακοίνωση των συνδέσμων αναφέρει ότι με αφορμή το πρόσφατο ατυχές περιστατικό με το σχολικό λεωφορείο κατά το οποίο τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται μαθήτρια μέσης εκπαίδευσης, επαναφέρει το θέμα της ασφάλειας των μαθητών/τριών στις σχολικές διαδρομές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Σημειώνει ότι το θέμα της ασφάλειας των σχολικών διαδρομών λόγω κυρίως της χρήσης πεπαλαιωμένων λεωφορείων, απασχόλησε διαχρονικά το Σύνδεσμο χωρίς να παρατηρείται θετική εξέλιξη. Τα παράπονα, ιδιαίτερα από Γονείς/Κηδεμόνες μαθητών/τριων περιφερειακών σχολείων και αγροτικών περιοχών είναι πολύ συχνά ενώ το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό.

Ο σύνδεσμος καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπως άμεσα εξετάσει τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τις εν λόγω διαδρομές, τις διαδικασίες ελέγχου αυτών των λεωφορείων που τηρούνται από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τον καθορισμό κριτηρίων (μέγιστο όριο ηλικίας, ελάχιστες προϋποθέσεις για ασφάλεια κ.ά) μέσα από Νομοθετική ρύθμιση, τα οποία οφείλουν να τηρούν τα εν λόγω λεωφορεία

Τέλος αφού δηλώνουν την πρόθεση του συνδέσμου να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό σε συζητήσεις στο προσεχές μέλλον, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους όπως άμεσα επιληφθούν όλων των θεμάτων.

Μετά τη γνωστοποίηση και των τελευταίων κρουσμάτων τραυματισμών το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών αναδεικνύεται σε πρωτεύουσας σημασίας θέμα.