Αρχική Σχολή Γονέων Πολυμελής οικογένεια: Ποιους ρόλους υιοθετεί το παιδί μέσα σ’ αυτή;

Πολυμελής οικογένεια: Ποιους ρόλους υιοθετεί το παιδί μέσα σ’ αυτή;

Πολυμελής οικογένεια: Ποιους ρόλους υιοθετεί το παιδί μέσα σ’ αυτή;

Μεγαλώνετε μια πολυμελή οικογένεια; Τότε, αξίζει να γνωρίζετε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πολυμελή οικογένεια κάθε παιδί, για να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των άλλων μελών και δη των ενηλίκων, υιοθετεί και έναν διαφορετικό ρόλο –τύπο συμπεριφοράς.

Οι κυριότεροι από αυτούς τους ρόλους – τύπους, όπως τους διαχωρίζουν οι ειδικοί είναι:

-    Ο υπεύθυνος τύπος: είναι συνήθως το πρώτο παιδί, ιδιαίτερα το μεγαλύτερο κορίτσι. Είναι το παιδί που αναλαμβάνει την ευθύνη της ανατροφής των μικρότερων αδερφών. Είναι εκείνος ο τύπος που αργότερα δείχνει υπευθυνότητα στη ζωή του και εμπνέει εμπιστοσύνη.
-    Ο κοινωνικός τύπος: Είναι συνήθως το δεύτερο παιδί σε σειρά. Είναι δημοφιλής, αγαπητός, εξωστρεφής, εύκολος στις σχέσεις του με τους άλλους και έχει χιούμορ.
-    Ο φιλόδοξος τύπος: Συνήθως είναι μεσαίος σε σειρά γέννησης. Έχει αρχηγικές τάσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και είναι δραστήριος, τολμηρός και αποφασιστικός.
-     Ο μελετηρός τύπος: Ενδιαφέρεται για τη μάθηση. Ασχολείται συνεχώς με τα βιβλία. Δεν παίρνει μέρος στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια. Έχει υψηλή επίδοση στα μαθήματα.
-    Ο εγωκεντρικός τύπος: Άλλοτε είναι αναδιπλωμένος στον εαυτό του, ήσυχος, αθόρυβος, αποτραβηγμένος, πραγματικός ερημίτης και άλλοτε επαναστάτης, μηδενιστής και αρνητής των πάντων.
-    Ο αδιάφορος τύπος: Είναι ο τύπος του «καλοπερασάκια». Όλα τα θέματα τα θεωρεί ανάξια λόγου και αδιαφορεί για ότι γίνεται στην οικογένεια. Έχει υπέρμετρο ναρκισσισμό.
-    Ο ασθενικός τύπος: Ή όντως πάσχει από χρόνια ασθένεια ή είναι υστερικό άτομο. Συνεχώς προβάλλει προβλήματα υγείας για να κερδίζει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση των άλλων.
-    Ο παραχαϊδεμένος τύπος: Είναι συνήθως ο τελευταίος στη σειρά γέννησης. Παριστάνει τον αδύναμο και συχνά χρησιμοποιεί το κλάμα και άλλες μορφές ανώριμης συμπεριφοράς για να επιβάλλει τις θελήσεις του.

Ο τύπος που κάθε παιδί υιοθετεί μέσα στην οικογένεια, ενώ στην αρχή είναι ένας ασυνείδητος μηχανισμός προσαρμογής, αργότερα γίνεται τρόπος ζωής, ενσωματώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου και χρωματίζει μονίμως την προσωπικότητά του. Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι τα πρώτα αδέρφια επιλέγουν τον «τύπο» τους μεταξύ όλων των εναλλακτικών μορφών, ενώ τα μικρότερα αναγκάζονται να επιλέγουν μεταξύ των υπόλοιπων τύπων που δεν έχουν επιλεγεί από τα μεγαλύτερα αδέρφια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter