Πώς αλλάζει η όραση του μωρού σας καθώς μεγαλώνει;

Τα νεογέννητα μωρά δεν βλέπουν τον κόσμο όπως εμείς και μάλιστα αργούν πολύ να αντιληφθούν τα οπτικά ερεθίσματα όπως ένας ενήλικας.

Ανοίγοντας τα μάτια του στον κόσμο το μωρό σας έχει μια γκρίζα εικόνα του περιβάλλοντός του και για να αναπτυχθεί πλήρως το οπτικό του σύστημα θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Μπορεί εσείς να κάνετε τα πάντα για να τραβήξετε την προσοχή του, εκείνο, όμως, βλέπει άλλα από αυτά που εσείς νομίζετε.

Η βελτίωση της όρασης των νεογνών ξεκινά μετά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους, οπότε και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τα χρώματα και τις διαβαθμίσεις τους.

Συγκεκριμένα, όμως, η όραση του μωρού σας εξελίσσεται κάπως έτσι:

1ος – 2ος μήνας: Τις πρώτες μέρες ζωής των μωρών τα μάτια τους δεν συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και αρκετές φορές δεν συνεργάζονται (αν το ένα ματάκι του μωρού φεύγει δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε αμέσως). Στην πορεία όμως αυτών των μηνών θα μπορεί να εστιάζει το βλέμμα του σε ένα κινούμενο αντικείμενο ή σε κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά του.

3ος  – 4ος μήνας: Όπως είπαμε και παραπάνω τώρα το μωρό σας διακρίνει τα χρώματα και τις διαστάσεις τους. Επίσης, αποκτά μεγαλύτερη ευκρίνεια και ευαισθησία στο φως. Για τους επόμενους μήνες ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται, οπότε για να το βοηθήσετε, διακοσμήστε το δωμάτιό του με έντονα χρώματα και μεγάλα χρωματιστά αντικείμενα.

5ος – 6ος μήνας: Στην ηλικία αυτή η αντίληψη των χρωμάτων είναι παρόμοια με εκείνη των ενηλίκων. Μάλιστα, το μωρό αποκτά την ικανότητα να εντοπίζει τα πράγματα μέσα στον χώρο και να τα αντιλαμβάνεται σταδιακά και στη σωστή τους διάσταση. Μπορεί, επίσης, να ξεχωρίσει δύο αντικείμενα που μοιάζουν μεταξύ τους και παρατηρεί τα πάντα γύρω του.

7ος – 8ος μήνας: Από τον 8ο μήνα και μετά τα μωρά αρχίζουν να ξεχωρίζουν και πρόσωπα, ενώ τώρα είναι οι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων το κρύψιμο και η ξαφνική επανεμφάνιση αντικειμένων γίνεται το αγαπημένο τους παιχνίδι. Το μωρό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πιο κινητικό, τα οπτικά του ερεθίσματα αυξάνονται και αντιλαμβάνεται καλύτερα την απόσταση μεταξύ των αντικειμένων.

9ος – 12ος μήνας: Το πιο ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο είναι το ότι τα ματάκια του μωρού σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα, αφού αναπτύσσονται πλήρως οι χρωστικές της ίριδας. Πλέον, έχει καλύτερη αντίληψη του σώματός του και συγχρονίζει ευκολότερα τις κινήσεις με την όρασή του. Για να βοηθήσετε περισσότερο το μωράκι σας αυτήν την περίοδο αφήστε το να κινηθεί στο πάτωμα και ενθαρρύνετέ το να αγγίζει και να πιάνει τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του.

Μετά τον πρώτο χρόνο η όραση του μωρού σας αναπτύσσεται διαρκώς. Πλέον, αντιλαμβάνεται καλύτερα τα χρώματα, το βάθος των αντικειμένων, τις αποστάσεις και αναγνωρίζει πρόσωπα και εικόνες.

Η όραση των παιδιών αναπτύσσεται μέχρι και τα 7 τους χρόνια, για αυτό και είναι απαραίτητο να έχουν προληφθεί μέχρι εκείνη την ηλικία τυχόν προβλήματα με τα μάτια των μωρών.

Πότε να ανησυχήσετε για την όραση του μωρού σας:

  • Αν το μωρό σας δεν εντοπίζει αντικείμενα ή το πρόσωπό σας μετά τον 3ο ή 4ο μήνα ζωής του.
  • Αν το μωρό σας δεν μπορεί να κινήσει και τα δυο του μάτια προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Αν υπάρχει διαφορά στο χρώμα της κόρης των ματιών του μωρού.
  • Αν τα μάτια του μωρού σας είναι υπερβολικά ευαίσθητα στο φως ή το νερό και αν είναι υπερβολικά στεγνά.

Σε κάθε περίπτωση, ο συχνός οφθαλμολογικός έλεγχος από μικρή ηλικία είναι η καλύτερη πρόληψη.

Δείτε και στο παρακάτω video, με λεπτομέρεια, τι βλέπει το μωρό σας από τη στιγμή που γεννιέται.

Με πληροφορίες από το babycenter.com