Πώς διαφέρει η εγκυμοσύνη σε αγόρι και σε κορίτσι; Μια μαμά εξομολογείται…

Αν έχετε υπάρξει έγκυος γνωρίζετε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Ευχάριστη μεν, αγχωτική δε! Κι αν είστε τυχερή και έχετε κάνει δυο μωράκια διαφορετικού φύλου, ξέρετε ότι όταν περιμένετε αγοράκι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από όταν περιμένετε κοριτσάκι.

Η Katie Smith γράφει στο momme.com για αυτήν ακριβώς την εμπειρία. Αν έχετε ζήσει την ίδια κατάσταση σίγουρα θα την καταλάβετε, αν πάλι προετοιμάζεστε για αυτήν διαβάστε με προσοχή και μάθετε τα σημάδια…

«Θυμάμαι ξεκάθαρα το πότε έμαθα το φύλο του πρώτου μου μωρού. Ήμουν τριών μηνών έγκυος και ψώνιζα στο σούπερ μάρκετ. Μια ακατανίκητη πείνα με έπιασε εντελώς ξαφνικά. Έφτασα σε σημείο να τρέμω και έτσι άρπαξα ότι βρήκα μπροστά μου – ένα πακέτο με τσιπς καλαμποκιού – έμεινα στην μέση του διαδρόμου και το καταβρόχθιζα! Αυτό το έντονο αίσθημα πείνας ήταν κάτι πρωτόγνωορο για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγες μέρες είχαν σταματήσει και τα έντονα συμπτώματα πρωινής ναυτίας. Και από εκείνη τη στιγμή πεινούσα συνέχεια και ασταμάτητα. Δεν μπορούσα να κορέσω τη δίψα και την πείνα μου με τίποτα, όσο και αν προσπαθούσα.

Δεν ήξερα μέχρι εκείνη την ώρα ότι περίμενα αγόρι. Ένιωθα σαν κάτι εξωγήινο να έχει καταλάβει το σώμα μου. Η πείνα και η δίψα ήταν μόνο η αρχή.

Η εξάντληση ήταν το επόμενο χειρότερο. Ένιωθα πως το σώμα μου δεν μου ανήκει. Η πείνα που κατέληγε σε ζαλάδες κράτησε μέχρι και την ημέρα που γέννησα. Και τότε πείστηκα ότι όλες οι εγκυμοσύνες θα είναι έτσι, αλλά έκανα λάθος!

Όταν περίμενα το δεύτερο παιδί μου θεωρούσα ότι το πρήξιμο στο στήθος, οι ζαλάδες και η πείνα θα ήταν το ίδιο έντονες, αλλά δεν ξεκίνησαν ποτέ! Μάλιστα, για τους πρώτους μήνες δεν ένιωθα καν έγκυος. Πράγμα που με έκανε να ανησυχώ πολύ. Έγινα τεράστια, έπρεπε να πηγαίνω συνέχεια τουαλέτα και η διάθεσή μου άλλαζε αναπάντεχα, αλλά δεν είχα όρεξη έφηβου αγοριού! Γιατί μπορούσα να μένω ξύπνια ως αργά και να φέρνω σε πέρας όσα αναλάμβανα; Γιατί δεν καταβρόχθιζα λίτρα σοκολατούχου γάλακτος μπροστά από το ψυγείο;

Μίλησα στη γιατρό μου για τις ανησυχίες μου και εκείνη με διαβεβαίωσε ότι η εγκυμοσύνη μου εξελισσόταν ομαλότατα και το μωρό μου ήταν υγιέστατο! Απλώς, ήταν μια άλλη εγκυμοσύνη, μια διαφορετική εγκυμοσύνη. Δεν έπρεπε να ανησυχώ, αλλά να απολαμβάνω το γεγονός ότι το σώμα μου μού ανήκε…

Έτσι, όταν μας ανακοίνωσαν ότι περιμέναμε κοριτσάκι, άρχισα να αναρωτιέμαι αν αυτό έφταιγε που συμπεριφερόμουν διαφορετικά. Ίσως το να περιμένω κοριτσάκι ήταν πιο εύκολο για το σώμα μου. Ποιος θα περίμενε μια εγκυμοσύνη να κυλήσει τόσο ήρεμα;

Αυτό ήταν ένα πράγμα το οποίο κανείς δεν μου είχε πει ποτέ. Αυτό που ήξερα μόνο ήταν ότι τα συμπτώματά μου στην δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν πολύ πιο ομαλά και δεν θύμιζαν καθόλου όσα είχα περάσει με τον γιο μου.

Όταν έμεινα έγκυος για Τρίτη φορά ήξερα χωρίς να μου πει κανείς τίποτα ότι περίμενα αγόρι. Το τρέμουλο και η ακατανίκητη πείνα είχαν επιστρέψει. Οι κράμπες, η κούραση, το πρησμένο στήθος έγιναν πολύ έντονα το δεύτερο τρίμηνο και το να κοιμάμαι στο πάτωμα ενώ τα δυο μου παιδιά χοροπηδούσαν γύρω  μου, έγινε συνήθεια!

Είχα αγοράσει τα πάντα για ένα αγοράκι και δεν είχα διαλέξει μόνο όνομα, απλώς επειδή κρατούσα μια πολύ μικρή επιφύλαξη. Είχα όμως δίκιο! Το τρίτο μου παιδί είναι αγόρι. Όταν γέννησα όλα τα συμπτώματα έσβησαν και μου έμειναν μόνο τα 20 κιλά που είχα πάρει.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσες μαμάδες είχαν γεννήσει αγόρια και κορίτσια  βίωσαν παρόμοια συμπτώματα. Μου το επιβεβαίωσαν και οι φίλες μου, οι οποίες είναι μαμάδες και αγοριών και κοριτσιών. Τα συμπτώματα, βέβαια, δεν ήταν απόλυτα ίδια με τα δικά μου, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στις εγκυμοσύνες τους ήταν εμφανείς και διακριτές.

Η μεγαλύτερη και κοινή διαφορά ήταν ότι όλες έτρωγαν πολύ περισσότερο όταν περίμεναν αγόρι.

Ναι, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο το φύλο του μωρού επηρεάζει τα συμπτώματά της. Οι ορμόνες μας αλλάζουν ανάλογα με το φύλο του παιδιού που περιμένουμε. Ίσως ορισμένες από εμάς να είναι πιο ευαίσθητες στα επίπεδα ορμονών που «γλεντούν» μέσα στο σώμα μας. Ποιος ξέρει;»