«Πώς έδιωξα το άγχος και τα νεύρα κι έγινα πιο ήρεμη»: Η εξομολόγηση μιας μαμάς

«Όταν είσαι μαμά ξέρεις ότι είσαι «έρμαιο» των παιδιών σου. Ακολουθείς πιστά και κατά γράμμα το δικό τους πρόγραμμα, μαγειρεύεις τα φαγητά που τους αρέσουν, βλέπεις καταναγκαστικά τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια τους και φυσικά βρίσκεσαι στην υπηρεσία τους 24 ώρες το 24ωρο.

Το σπίτι παύει να είναι στην εντέλεια, τα πεταμένα παιχνίδια, οι δαχτυλιές στους τοίχους, τα τρίμματα στους καναπέδες και στα χαλιά είναι μια καθημερινότητα που δεν μπορείς να την αποφύγεις.

Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι μικροπροβλήματα με τα οποία όλες οι μαμάδες  έρχονται αντιμέτωπες. Και κάπου εκεί είναι που ξεκινούν τα νεύρα, οι φωνές, οι τσακωμοί και οι τιμωρίες με τελικό αποδέκτη τα παιδιά..

«Γιατί παιδί μου χύθηκε το γάλα;», «Πόσες φορές θα σου πω να μην σκουπίζεις τα χέρια σου πάνω στα ρούχα σου;», «Μην χοροπηδάς με τα παπούτσια στο καναπέ», «Μην παίζεις μπάλα στο σαλόνι». Αυτές οι φράσεις είχαν γίνει εφιάλτης για τα παιδιά μου.

Ο άντρας μου, όλο μου έλεγε να μην δίνω σημασία σε όλα αυτά τα «μικρά» ψεγάδια καθώς είναι η απόδειξη ότι στο σπίτι μας υπάρχουν παιδιά. Τα παιδιά δεν είναι κούκλες να τα αφήνεις σε μια μεριά και να κάθονται ακούνητα. Θα παίξουν, θα λερώσουν, θα καθαρίσεις, θα ξαναλερώσουν και πάει λέγοντας.

Ώσπου έκανα την εξής σκέψη: «Τι θέλεις περισσότερο; Ένα καθαρό σπίτι στην εντέλεια χωρίς παιδιά και φωνές ή ένα σπίτι ζωντανό με παιδικές φωνούλες να το κατακλύζουν και γιατί όχι κανά δυο λεκέδες;»

Και τότε θυμήθηκα τις στιγμές που προσευχόμουν να αποκτήσουμε ένα μωράκι. Ένα παιδί που θα συμπλήρωνε την ευτυχία μας και θα έδινε νόημα στη ζωή μας. Τότε με ένοιαζε όσο τίποτα άλλο να γίνω μαμά και αν με ρωτούσες θα σου έλεγα ότι θέλω ένα παιδί που θα κάνει το σπίτι σας να ζωντανέψει.

Σήμερα, που έχω δυο παιδιά, εκνευρίζομαι και τα μαλώνω για κάθε τους αταξία. Δεν λέω η οριοθέτηση είναι απαραίτητη αλλά οι καβγάδες και τα νεύρα δεν οδηγούν πουθενά.

Το πήρα λοιπόν απόφαση και άρχισα να αντιμετωπίζω τις σκανταλιές των παιδιών με λιγότερη επικριτική στάση. Εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν το σαλόνι μας δεν είναι αψεγάδιαστο. Τι πειράζει μια λαδωμένη μπλούζα; Πόσες φωνές αρκούν για να μάθει το παιδί να τρώει με μαχαιροπίρουνα αντί με τα χέρια; Αν μαλώνω διαρκώς τα παιδιά και τα κάνω να με φοβούνται θα με κάνει καλύτερη μάνα στα μάτια τους; Μάλλον…το αντίθετο.

Το άγχος και τα νεύρα μου μετριάστηκαν. Έριξα νερό στο κρασί μου, άρχισα να είμαι πιο συμβιβαστική με τα παιδιά και είδα πρόοδο όχι μόνο στις σχέσεις μου μαζί τους αλλά και με τον άντρα μου.

Έπαψα να είμαι μια μαμά υστερική και έγινα μια μαμά που χαίρεται τα παιδιά της. Αυτή ήταν ίσως η καλύτερη απόφαση που πήρα αφότου έγινα μαμά.

Σας προτρέπω να ακολουθήσετε το παράδειγμά μου γιατί τα χρόνια περνάνε γρήγορα και θα ρθει η στιγμή που θα νοσταλγείτε τις φωνές, τις σκανταλιές και τα σημάδια της παρουσίας των παιδιών στο σπίτι… »