Αρχική InfoMommy Πώς ένα παιδί αλλάζει τη σχέση μαμάς – κόρης; - Πώς να αποφύγετε τις διαμάχες

Πώς ένα παιδί αλλάζει τη σχέση μαμάς – κόρης; - Πώς να αποφύγετε τις διαμάχες

Πώς ένα παιδί αλλάζει τη σχέση μαμάς – κόρης; - Πώς να αποφύγετε τις διαμάχες

Η σχέση μαμάς – κόρης είναι μια από τις πιο περίπλοκες και ιδιαίτερες. Όταν μάλιστα η κόρη γίνεται μητέρα και η μητέρα γιαγιά, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Ιδανικά, μητέρα και κόρη εκτιμούν η μία την άλλη βαθύτατα. Η μητέρα θαυμάζει τον τρόπο που η κόρη της αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την ανατροφή του παιδιού. Και η κόρη με την σειρά της εκτιμά τις θυσίες και όλα όσα έκανε η μητέρα της για εκείνη.

Έτσι, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λιγάκι διαφορετική.

Τι συμβαίνει αντ’ αυτού

«Οι μητέρες έχουν υπ’ ευθύνη τους μια ολόκληρη οικογένεια. Όταν αντιληφθούν, λοιπόν, ότι η κόρη τους εξελίσσεται σε έναν ανεξάρτητο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα ξεκινά την δική του οικογένεια, μπορεί να θελήσουν να μοιραστούν μαζί της όλη τους την σοφία και τη γνώση. Και, σίγουρα, θα είναι δύσκολο να νικήσουν αυτή τους την ανάγκη. Επιπλέον, μια νέα μαμά – επειδή ακριβώς νιώθει ανασφάλεια για τον ρόλο της – θα αφήσει εύκολα μια μεγαλύτερη και σοφότερη μητέρα να ελέγχει αρκετά πράγματα», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Dorothy Firman.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι παραινέσεις μιας μαμάς ξεπερνούν τα όρια της βοήθειας και γίνονται πιο επιτακτικές. «Αφού δεν μπορεί, πλέον, να έχει εσάς ως παιδί της θα αναλάβει ηνία γιαγιάς, λέγοντάς σας μάλιστα πώς να κάνετε σωστά τη δουλειά σας ως γονέας», τονίζει η ψυχολόγος.

Εκεί, λοιπόν, ξεκινά και το πρόβλημα. Όταν τα όρια είναι θολά και αδύναμα.

Οι γιαγιάδες θέλουν να κάνουν πράγματα για τα εγγόνια τους, που αρκετές φορές πρέπει να κάνουν οι γονείς, ενώ η ανάγκη τους για έλεγχο μπορεί να εκφραστεί άμεσα ή με πιο έμμεσους τρόπους. Για παράδειγμα, μία γιαγιά ψωνίζει ρούχα, που αρέσουν σε εκείνη, κάθε μήνα για το εγγόνι της. Η μητέρα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποχωρεί, επειδή αυτό τη συμφέρει και οικονομικά, αλλά χάνει έτσι τον έλεγχο της γκαρνταρόμπας του παιδιού της.

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα

Μια υγιής σχέση ξεκινά από μία συζήτηση για το πώς μητέρα και κόρη μπορούν να υποστηρίξουν η μία την άλλη. Η μητέρα, που τώρα είναι γιαγιά, πρέπει να αφήσει πίσω τον ρόλο της μαμάς, ενώ η κόρη, που τώρα είναι η νέα μαμά, πρέπει να πάψει να είναι το παιδί και να αναλάβει τον ρόλο της μαμάς. Το στάδιο της αλλαγής μπορεί να είναι λιγάκι επίπονο και στενάχωρο, αλλά η συζήτηση αυτή θα βοηθήσει στις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν και θα κάνει πιο ήπιο το μεταβατικό αυτό στάδιο.

Βέβαια, ακόμα και μετά από αυτή τη συζήτηση είναι πολύ πιθανό η μαμά και η κόρη να έχουν διαφωνίες. «Η κόρη μπορεί να αποδοκιμάζει ορισμένες οπτικές της μητέρας, ενώ η μητέρα να κρίνει τις δεξιότητες της κόρης της ως νέα μαμά. Η ευάλωτη νέα μαμά επηρεάζεται γι’ αυτό και αντιδρά έντονα απέναντι στην μητέρα της», υποστηρίζει η ψυχολόγος και προτείνει «οι δύο γυναίκες να επιλέγουν τις “μάχες”, αλλά και τα λόγια τους πολύ προσεκτικά».

Πώς θα «επανενωθούν» μητέρα και κόρη

Το στάδιο της «επανασύνδεσης» μητέρας και κόρης πρέπει να είναι απαλλαγμένο από μνήμες του παρελθόντος. Η γέννηση ενός μωρού κάνει ακόμα πιο εφικτή αυτή την επανασύνδεση, αλλά μόνο όταν μητέρα και κόρη νιώθουν χαρούμενες και ασφαλείς στους ρόλους τους. «Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν και οι δυο πλευρές το θέλουν αληθινά», καταλήγει η ψυχοθεραπεύτρια.

Πηγή: liveabout.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter