Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πώς επηρεάζει η ποσότητα του αμνιακού υγρού τη μητέρα και το έμβρυο

Πώς επηρεάζει η ποσότητα του αμνιακού υγρού τη μητέρα και το έμβρυο

Πώς επηρεάζει η ποσότητα του αμνιακού υγρού τη μητέρα και το έμβρυο

Το αμνιακό υγρό είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο, του παρέχει τροφή και το προστατεύει για όσο διάστημα βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Έχει πρόσθετα οφέλη διότι είναι μια από τις πλουσιότερες και φυσικές πηγές βλαστικών κυττάρων. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εμβρύου, προάγει την ανάπτυξη των πνευμόνων, του γαστρεντερικού συστήματος, των οστών και των μυών του, ενώ αποτρέπει επίσης τη συμπίεση του ομφάλιου λώρου.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι μεταδίδει οσμές και γεύσεις από τη διατροφή της μητέρας, επηρεάζοντας τις μελλοντικές γευστικές προτιμήσεις του μωρού.

Μετά από 16 εβδομάδες, όταν το έμβρυο αρχίζει την κατάποση του υγρού, αυτό αποτελείται εν μέρει από τα ούρα του. Το περιεχόμενο του αμνιακού σάκου φτάνει τα 170 ml κατά τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Γύρω στην 20η εβδομάδα ο όγκος του αμνιακού υγρού ισοδυναμεί με 350 ml και μέχρι την 35η εβδομάδα φτάνει τα 1000 ml. Μετά την 40η εβδομάδα ελαττώνεται στα 250 ml ή και λιγότερο μέχρι την 42η εβδομάδα.

Η ποσότητα του αμνιακού υγρού μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ενδείξεις ότι υπάρχει είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο υγρό περιλαμβάνουν μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου και πάρα πολύ μεγάλη ή υπερβολικά μικρή κοιλιά. Όμως, η πραγματική ποσότητα αμνιακού υγρού μπορεί να προσδιοριστεί κυρίως μέσω υπερήχων.

Η μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού συμβαίνει περίπου στο 4% των κυήσεων και μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, ειδικά εκείνες που αφορούν τα νεφρά ή το ουροποιητικό σύστημα, ενώ για την μητέρα μπορεί να σημαίνει προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Από την άλλη, η ύπαρξη υπερβολικού υγρού συμβαίνει περίπου στο 1% των κυήσεων και προκαλεί συνήθως προβλήματα στο γαστρεντερικό και νευρικό σύστημα του εμβρύου, λοιμώξεις και καρδιακές παθήσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter