Αρχική InfoMommy Σχέσεις Πώς επηρεάζεται το παιδί από το διαζύγιο

Πώς επηρεάζεται το παιδί από το διαζύγιο

Πώς επηρεάζεται το παιδί από το διαζύγιο

Τα παιδιά αυτό που χρειάζονται είναι η διασφάλιση της αγάπης, παρά την αλλαγή της οικογενειακής ζωής. Το ότι οι γονείς αποφασίζουν να χωρίσουν, δεν έχει να κάνει με το ίδιο το παιδί, τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα του. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται, τα δύο μέλη του ζευγαριού να το έχουν ξεκάθαρο μέσα τους κι έτσι να μπορούν να το επικοινωνήσουν στα παιδιά.

Από την πλευρά του παιδιού, το διαζύγιο είναι μία τρομακτική αλλαγή, το οποίο φέρνει συνήθως μαζί του πολλά συναισθήματα και απορίες. Το παιδί πιθανά να νιώσει φόβο, ενοχές, αγωνία, ανασφάλεια, σύγχυση… θα αναρωτηθεί αν φταίει το ίδιο, αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να το αποτρέψει, θα διερωτηθεί σε σχέση με την αγάπη των γονιών προς το ίδιο, θα βιώσει αγωνία σε σχέση με το μέλλον. Είναι ένα πολύ σημαντικό μεταβατικό στάδιο. Το παιδί, περνώντας μέσα από το διαζύγιο έχει να δουλέψει και να διαπραγματευτεί μέσα του διάφορα συναισθήματα και σκέψεις. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα και η ζωή αλλάζει.

Μετά το διαζύγιο, η σχέση με τον κάθε γονιό, είναι μία ξεχωριστή σχέση που χρειάζεται φροντίδα  και κατανόηση. Δεν είναι πλέον το παιδί μπροστά στους γονείς, αλλά το παιδί μπροστά στη μητέρα και μπροστά στον πατέρα. Η συχνότητα που θα βλέπει τον καθένα αλλάζει και περνά μέσα από συνεννόηση και προγραμματισμό. Η ζωή αρχίζει να αποκτά διλήμματα και επιλογές.

Μέσα σε όλο αυτήν την αλλαγή, το παιδί θα χρειαστεί να επεξεργαστεί με κάποιο τρόπο τα προσωπικά του συναισθήματα και τις απορίες του σε σχέση με το γεγονός. Οι γονείς μπορούν να γίνουν πολύ βοηθητικοί σε αυτό, εάν καταφέρνουν να το ακούνε, δίνουν αξία σε αυτά που το παιδί νιώθει, έχουν χρόνο να λύνουν τις απορίες του, είναι ειλικρινείς με τα δικά τους συναισθήματα προς το παιδί, μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αυτή η επεξεργασία όμως, μπορεί να γίνει και πάρα πολύ δύσκολη, αν οι γονείς είναι πολύ απορροφημένοι μέσα στα δικά τους συναισθήματα, και δεν αφιερώνουν χρόνο σε αυτά που νιώθει και σκέφτεται το παιδί.

Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν πολύ ώρα εκφράζοντας δυσάρεστα συναισθήματα. Αντίθετα, εύκολα τα εκφράζουν στο παιχνίδι, ή με αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως π.χ. ξαφνικά να γίνουν επιθετικά, ή να δρουν σαν πιο μικρά παιδιά, να αποκτήσουν ξανά συνήθειες που είχαν σε προηγούμενες ηλικίες, κ.ο.κ. Ίσως τα παραπάνω να σημαίνουν ότι τα παιδιά διαπραγματεύονται δύσκολα συναισθήματα μέσα τους. Χρειάζεται οι γονείς να είναι σε εγρήγορση και να μην υποθέτουν ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν. Τα παραπάνω είναι ο τρόπος των παιδιών να πουν ότι δυσκολεύονται, είναι τα σημάδια με τα οποία μας λένε ότι δεν νιώθουν καλά ή χρειάζονται προσοχή σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

Το παιδί μπορεί να νιώσει έντονο άγχος, με σκέψεις και αγωνία εγκατάλειψης, ή μπορεί να νομίσει ότι φταίει, ότι δεν ήταν ικανό ή τόσο καλό παιδί ώστε να καταφέρει να κρατήσει τους γονείς του μαζί.

Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια
Prosopikianaptixi.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.