Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Πώς καταλαβαίνεις αν έχεις αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Πώς καταλαβαίνεις αν έχεις αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Πώς καταλαβαίνεις αν έχεις αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σημασία του μητρικού θηλασμού για την ανάπτυξη του παιδιού τους, με αποτέλεσμα να θηλάζουν αποκλειστικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές λοιπόν, εμφανίζεται το πρόβλημα της υπερπαραγωγής, όπως λέγεται, μητρικού γάλακτος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρούμε συχνά στο δεύτερο παιδί ή στα επόμενα και απ’ ό,τι φαίνεται είναι πιο συχνό και από το ψευδές - τις περισσότερες φορές - πρόβλημα της ανεπαρκούς παραγωγής γάλακτος.

Η παιδίατρος Έρη Ρηγίνου - Μπαμπλέκη απαριθμεί τα σημάδια που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι έχετε υπερπαραγωγή;

1. Υπάρχει έντονος πόνος στις θηλές μετά τις πρώτες μέρες θηλασμού σε συνδυασμό με αυξημένη ποσότητα γάλακτος. Ο πόνος προκαλείται γιατί το μωρό, στην προσπάθεια του να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα ή την αυξημένη ροή γάλακτος, πιέζει αντανακλαστικά με το στόμα του τη θηλή.

2. Το βρέφος όταν τρώει πνίγεται ή και βήχει.

3. Μετά τη σίτιση έχει πολλά αέρια και κάνει πολλές αναγωγές (βγάζει γουλιές, κάνει εμετό).

4. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τραβιέται προς τα πίσω και το γάλα τινάζεται σαν πίδακας.

5. Στο τέλος του θηλασμού η θηλή είναι αποχρωματισμένη ή αλλάζει σχήμα λόγω πίεσης.

6. Η μητέρα παραπονιέται συχνά για πόνο στις θηλές, έχει αποφραγμένους γαλακτοφόρους πόρους ή παθαίνει συχνά μαστίτιδα.

7. Η αύξηση βάρους του βρέφους είναι ταχύτατη (περισσότερο από 30 γραμμάρια την ημέρα).

8. Το βρέφος κάνει εκρηκτικές κενώσεις που βγαίνουν και έξω από την πάνα του.

9. Ενώ το βρέφος παίρνει βάρος, δεν φαίνεται ικανοποιημένο, είναι ανήσυχο και δίνει στη μητέρα την εντύπωση ότι δεν έχει γάλα ή ότι κάτι δεν πάει καλά με το γάλα της.

Πώς θα βοηθήσουμε τη μητέρα που παρουσιάζει υπερπαραγωγή;

1. Επιβοηθητικά δρα ο θηλασμός με τη μητέρα κάτω από το μωρό (η μητέρα είναι ξαπλωμένη, οπότε μειώνεται η μεγάλη ροή γάλακτος προς το μωρό).

2. Ένας σφιχτός στηθόδεσμος μειώνει την παραγωγή, πρέπει όμως να παρακολουθούμε το στήθος, ώστε να αναγνωριστούν πρώιμα σημεία μαστίτιδας.

3. Μπορεί το βρέφος να θηλάζει από τον ένα μαστό κάθε φορά, ή από τον ίδιο μαστό για δύο ή περισσότερες φορές. Πριν ξεκινήσει ο θηλασμός μπορεί η μητέρα να αδειάζει και λίγο το στήθος της με μαλάξεις μέχρι να γίνει μαλακό. Κάποιες μητέρες μπορούν να επιλέξουν να συλλέγουν το γάλα αυτό και να το δωρίσουν σε τράπεζα γάλακτος. Στην τελευταία περίπτωση, η ισορροπία πάλι μπορεί να διαταραχθεί, αφού συχνές αντλήσεις θα προκαλέσουν εκ νέου αύξηση της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι τόσο το "πολύ" όσο και το "λίγο" γάλα αποτελούν περιπτώσεις, όπου η μαμά χρειάζεται τη στήριξη του ειδικού προκειμένου να μπορέσει να θηλάσει απρόσκοπτα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter