Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που πεινάνε διαρκώς

Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που πεινάνε διαρκώς

Πώς να αντιμετωπίσετε τα παιδιά που πεινάνε διαρκώς

Ως γονείς μπορεί να νιώθετε ότι έχετε παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο γευμάτων που επαναλαμβάνεται για πάντα! Κάποια από αυτά είναι αναμενόμενα όταν έχετε παιδιά στο σπίτι που καταναλώνουν τρία γεύματα και 1-2 σνακ την ημέρα. Αλλά για ορισμένους γονείς, τα αιτήματα για φαγητό μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ!

Μία από τις συχνότερες ανησυχίες των γονέων είναι ότι τα παιδιά τους φαίνονται διαρκώς πεινασμένα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους γονείς που ανησυχούν για το βάρος του παιδιού τους λόγω του δείκτη μάζας σώματος ή λόγω οικογενειακού ιστορικού υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας.

Εάν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην όρεξη του παιδιού σας (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω), αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Αν όλα είναι φυσιολογικά, υπάρχουν μερικοί ενοχοποιητικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε:

• Πολλές κοινές παιδικές τροφές παρέχουν θερμίδες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά το φαγητό του, το παιδί σας μπορεί να πεινάει ακόμα. Τα παιδιά που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα από φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να είναι λιγότερο ικανοποιημένα.

Τι πρέπει να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και για τα σνακ. Η πλειοψηφία των σνακ θα πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με μικρά γεύματα που περιέχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά.

• Η όρεξη των παιδιών αυξάνεται από έτος σε έτος ή ακόμη και καθημερινά. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να τρώνε λίγο τη μία ημέρα και περισσότερο την επόμενη. Όταν τα παιδιά φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, υπάρχει μια ξαφνική άνοδος στην όρεξη που μπορεί να φαίνεται εκτός του συνηθισμένου, η οποία είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τι πρέπει να κάνετε: Αντιμετωπίστε αυτές τις υπερβολές στην όρεξη με θρεπτικές τροφές. Βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι εφοδιασμένη με υγιεινές, γρήγορες επιλογές όπως τυρί ή δημητριακά, ώστε τα πεινασμένα παιδιά να επιθυμούν περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα αντί για γλυκά.

• Το παιδί σας μπορεί να τρώει από πλήξη ή επειδή αισθάνεται ανησυχία ή νευρικότητα. Είναι γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους ενήλικες. Μερικές φορές, ένα παιδί που πεινάει μπορεί απλά να σημαίνει ότι είναι αναστατωμένο ή βαριέται.

Τι να κάνετε: Αρχίστε να μιλάτε με το παιδί σας για το αίσθημα της πείνας, της πληρότητας και τη σημασία να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας. Εάν αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ πεινασμένο, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για όσα αισθάνεται πραγματικά και να προσπαθήσετε να το βοηθήσετε, ψάχνοντας τρόπους να το απασχολήσετε με ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι εάν βαρεθεί. Τα προγραμματισμένα γεύματα και σνακ μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν πραγματικά.

• Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να συγχέουν τη δίψα με την πείνα. Τα παιδιά μπορεί να ξεχνούν να πίνουν νερό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι πρέπει να κάνετε: Έχετε ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι για το παιδί σας, το οποίο μπορεί να ξαναγεμίζει όλη την ημέρα. Εξηγήστε του ότι μερικές φορές η δίψα μπορεί να μοιάζει με την πείνα. Εάν είναι πραγματικά πεινασμένο, είναι καλό να του προσφέρετε ένα υγιεινό σνακ, αλλά είναι έξυπνο να ελέγχετε συγχρόνως μήπως διψάει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter