Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να απαντήσετε σωστά στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Πώς να απαντήσετε σωστά στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Πώς να απαντήσετε σωστά στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Πόσες φορές έχετε έρθει σε δύσκολη θέση επειδή το παιδί σας έκανε μια ερώτηση την οποία δεν ξέρατε πώς να απαντήσετε;

Από το πώς γίνονται τα παιδιά μέχρι το γιατί πεθαίνουμε αυτές είναι οι απαντήσεις που πρέπει να δώσετε στις πιο άβολες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά!

«Μαμά, από πού ήρθα;»

Ρωτά συνήθως με αθώο βλέμμα το παιδί μας και εμείς μένουμε με το στόμα ανοιχτό! Προσπαθήστε να μην δείξετε πόσο άβολα νιώθετε και να είστε ειλικρινείς. Εξηγήστε στο παιδί τι συμβαίνει, αλλά μην μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες. Πείτε πως όταν η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται, αγκαλιάζονται και τα κύτταρα του ενός ενώνονται με του άλλου. Τότε μεγαλώνουν στην κοιλίτσα της μάμας και όταν πια δεν υπάρχει χώρος εκεί, το μωρό γεννιέται!

«Γιατί τα κορίτσια δεν είναι ίδια με τα αγόρια;»

Προσπαθήστε και πάλι να μην πανικοβληθείτε και να θυμάστε ότι το ενδιαφέρον του παιδιού σας για αυτά τα ζητήματα είναι καθαρά από περιέργεια. Εξηγήστε του ότι τα αγόρια έχουν πέος και τα κορίτσια αιδοίο για να μπορούν μια μέρα να κάνουν παιδιά. Το κορίτσι και το αγόρι μεγαλώνουν, αγαπιούνται, θέλουν να κάνουν παιδιά και ενώνονται σαν να είναι κομμάτια ενός πάζλ…

«Θα παντρευτώ και εγώ την μαμά όταν μεγαλώσω;»

Ευγενικά και χωρίς να κοροϊδέψετε το παιδί σας, πείτε του «όχι». «Ο καθένας στην οικογένεια έχει τον ρόλο του. Έτσι ο μπαμπάς δεν μπορεί να γίνει γιαγιά, η αδερφή σου δεν μπορεί να γίνει θείος και εσύ δεν μπορείς να γίνεις ο άντρας της μαμάς. Μπορείς να την αγαπάς, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να παντρευτείς θα βρεις το κατάλληλο άτομο να το κάνεις».

«Γιατί τσακώνεστε;»

Συχνά τα παιδιά κατηγορούν τον εαυτό τους για τις διαφωνίες των μεγάλων και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

«Όπως ακριβώς διαφωνούν τα παιδιά, έτσι διαφωνούν και οι μεγάλοι. Καμιά φορά όταν οι γνώμες τους είναι διαφορετικές, τότε ανεβάζουν λίγο τους τόνους. Πάντα, όμως, λύνουν τις διαφορές τους, επειδή αγαπούν ο ένας τον άλλο».

«Αγαπάς πιο πολύ την αδερφή μου από εμένα;»

Πάντα τα αδέρφια συναγωνίζονται για την αγάπη των γονιών τους. Εσείς δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα παιδιά σας ως παράδειγμα για το άλλο. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι το καθένα είναι διαφορετικό και γι’ αυτό και η αγάπη σας εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. «Σας αγαπώ όλους το ίδιο, όπως και εσείς αγαπάτε το ίδιο εμένα και τον μπαμπά. Είστε όλοι οι αγαπημένοι μου».

«Γιατί με αφήνεις και πρέπει να πας στη δουλειά;»

Εξηγήστε στο παιδί ότι η δουλειά σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Δώστε έμφαση στην χαρά που νιώθετε όταν επιστρέφετε σπίτι και στο γεγονός ότι σκέφτεστε την οικογένειά σας όλη την ημέρα. «Δεν θέλω να σε αφήσω, αλλά πρέπει. Η δουλειά είναι πολύ σημαντική. Αλλά να θυμάσαι θα γυρίσω το απόγευμα και θα είμαστε και πάλι μαζί. Μπορείς να πάρεις το βραχιόλι μου και εγώ να πάρω το αρκουδάκι σου, έτσι θα νιώθουμε ο ένας τον άλλο όλη την ημέρα».

«Θα πονέσω στο γιατρό;»

Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι η επίσκεψη στο γιατρό και η παρακολούθηση της υγείας μας είναι κάτι το απαραίτητο. Μην το αποκαλέσετε «φοβιτσιάρη» και μην κοροϊδέψετε την ανησυχία του.

«Ο γιατρός δεν θέλει να σε πονέσει. Η δουλειά του είναι να προστατεύει τον οργανισμό μας από μικρόβια και ιούς. Ίσως πονέσεις σε κάποιο σημείο, αλλά χωρίς αυτό δεν θα γίνεις καλύτερα. Θυμήσου όταν πήγαμε το σκυλάκι σου στο γιατρό. Και εκείνο φοβόταν! Ας του εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει φοβάται τους γιατρούς».

«Κοίτα! Είδες την χοντρή κυρία;»

Πόση ντροπή μπορεί να νιώσετε εκείνη την ώρα; Αλλά το να μαλώσετε το παιδί σας δεν είναι λύση, καθώς έτσι τραβάτε περισσότερη προσοχή στο θέμα. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. «Άλλοι είναι ψηλοί, άλλοι είναι κοντοί, άλλοι πιο παχουλοί και άλλοι αδύνατοι. Ορισμένοι, επίσης, μπορεί να δείχνουν διαφορετικοί, επειδή είναι άρρωστοι. Το να δείχνουμε και να τονίζουμε τη διαφορετικότητά τους, μπορεί να τους προσβάλλει και να τους πληγώσει. Καλύτερα να το συζητήσουμε όταν θα είμαστε μόνοι και δεν θα στεναχωρήσουμε κανέναν.»

«Γιατί εσύ μπορείς και εγώ όχι;»

Παραδεχτείτε πως δεν είστε τέλειοι. Είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αντιγράφει όλες σας τις κινήσεις.

«Ναι, μένω ξύπνια ως αργά ορισμένες φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να επαναλαμβάνεις τα λάθη μου. Αυτή είναι μια κακή συνήθεια που έχω, την οποία και θα προσπαθήσω να αποβάλλω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος.»

«Θα πεθάνω; Θα πεθάνεις εσύ;»

Τα παιδιά έχουν πολλά άγχη, όπως και εμείς. Μην τους πείτε, όμως, ψέματα. Μπορούν να δεχθούν την αλήθεια.

«Οι άνθρωποι, τα ζώα ακόμα και τα φυτά πεθαίνουν κάποια μέρα. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης. Σημαίνει ότι αφήνουν χώρο και σε άλλους να γεννηθούν. Θα πεθάνουμε κάποια μέρα, αλλά όχι σύντομα. Εσύ θα έχεις μεγαλώσει και εγώ θα είμαι γριά, αλλά θα έχουμε ζήσει μια πολύ όμορφη ζωή, γεμάτη περιπέτειες και ανακαλύψεις».

Πηγή: Brightside. com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter