Πώς να απασχολήσετε ένα παιδί 3 ετών στο σπίτι

Μόλις το παιδί σας γιορτάσει τα τρίτα του γενέθλια, θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει σημαντικές διανοητικές, σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα το βοηθήσουν να εξερευνήσει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε αυτές τις μεταβάσεις με δραστηριότητες που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση των πράξεων, της συμπεριφοράς, των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Η ηλικία μεταξύ 3-4 ετών είναι σημαντική επειδή τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι ανεξάρτητα όντα. Τα πάντα έχουν ενδιαφέρον για εκείνα, τα πάντα είναι καινούργια. Ο σωστός ρόλος του γονέα είναι να παρέχει ενθάρρυνση, υποστήριξη και πρόσβαση σε δραστηριότητες που επιτρέπουν στο παιδί να κατακτήσει βασικά αναπτυξιακά ορόσημα. Δοκιμάστε τις παρακάτω δραστηριότητες στο σπίτι με το παιδί σας. Πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν από μεγαλύτερα ή μικρότερα παιδιά, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες του παιδιού σας. Αυτή η λίστα έχει δημιουργηθεί για παιδιά από 18 μηνών έως 3 ετών, αλλά μπορούν να τις απολαύσουν εξίσου πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Χρωματιστές σακούλες ταξινόμησης

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο ανέξοδη είναι αυτή η δραστηριότητα! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι χάρτινες σακούλες, κόλλα, ψαλίδι και χρωματιστά χαρτόνια. Κόψτε τα χαρτόνια σε λωρίδες, τις οποίες θα κολλήσετε σε καθεμία από τις χαρτοσακούλες. Ανοίξτε τις σακούλες και τοποθετήστε τις στο πάτωμα, τη μία δίπλα στην άλλη. Χρησιμοποιήστε τουβλάκια και μαζί με το παιδί προσπαθήστε να τα βάλετε μέσα στη σακούλα με το αντίστοιχο χρώμα. Συεχίστε μέχρι οι σακούλες να γεμίσουν κι έπειτα, αδειάστε τις και αρχίστε να μετράτε τα τουβλάκια που υπάρχουν σε καθεμία από αυτές. Έτσι, θα βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν τα χρώματα και να κάνουν εξάσκηση στο μέτρημα.

Το μονοπάτι των αριθμών

Αυτή η δραστηριότητα απεθύνεται σε παιδιά που μπουσουλάνε, σε άλλα που περπατάνε, καθώς και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι κομμάτια από χαρτόνι, μαρκαδόρους και κολλητική ταινία. Γράψτε σε κάθε χαρτόνι τους αριθμούς 1-10 και κολλήστε τα στο πάτωμα, φροντίζοντας να διατηρήσετε κενά μεταξύ τους. Για τα πιο μικρά παιδιά, αφήστε μικρά κενά καθώς δεν έχουν αποκτήσει ακόμη μεγάλη ευκολία στην κίνηση, ενώ για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αφήστε περισσότερο χώρο μεταξύ των χαρτονιών, ώστε να μπορούν να πηδήξουν από αριθμό σε αριθμό.

Κρυφτό παιχνιδιών

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού! Κρύψτε το κάπου μέσα στο σπίτι και ζητήστε από το παιδί να το βρει. Ψάξτε μαζί του χρησιμοποιώντας τους όρους «κρύο» και «ζέστη» για να το καθοδηγήσετε. Χρησιμοποιήστε φακούς για να κάνετε πιο περιπετειώδη την αναζήτηση ή κρύψτε πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα. Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη μνήμη του παιδιού.

Έχεις γράμμα!

Δημιουργήστε ένα γραμματοκιβώτιο από χαρτόνι και αφήστε το παιδί να το ζωγραφίσει. Δώστε του μερικούς φακέλους από την παλιά σας αλληλογραφία για να τους ανοίξει. Αυτή η δρατηριότητα το βοηθά να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες, καθώς θα προσπαθεί να ανοίξει τους φακέλους. Μιλήστε για τις εικόνες, τα χρώματα και τα γράμματα που βλέπετε και βοηθήστε το να ταξινομήσει τους φακέλους ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους.

Το μονοπάτι με τα μαξιλάρια

Συγκεντρώστε όλα τα μαξιλάρια που έχετε στους καναπέδες του σαλονιού και τοποθετήστε τα στη σειρά στο πάτωμα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να περπατήσουν πάνω τους! Είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό! Αυτή η δραστηριότητα βοηθά το παιδί να ελέγξει τις ακαθόριστες κινητικές του δεξιότητες. Αυξήστε το βαθμό δυσκολίας αφήνοντας μικρά κενά ανέμεσα στα μαξιλάρια, ώστε το παιδί να κάνει μικρά πηδηματάκια. Δοκιμάστε το τώρα που θα στρώσετε τα χαλιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί αν πέσει και απομακρύνετε τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο.