Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να αποτρέψετε τους παππούδες από το να κακομαθαίνουν τα παιδιά

Πώς να αποτρέψετε τους παππούδες από το να κακομαθαίνουν τα παιδιά

Πώς να αποτρέψετε τους παππούδες από το να κακομαθαίνουν τα παιδιά

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή αυτό τους κάνει χαρούμενους. Αφού έχουν φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο να αναθρέψουν τα δικά τους παιδιά, τώρα επιθυμούν να απολαύσουν το διασκεδαστικό κομμάτι της ανατροφής των παιδιών των παιδιών τους.

Για το λόγο αυτό είναι τόσο πρόθυμοι να μην χαλάσουν κανένα χατίρι στα εγγονάκια τους, είτε πρόκειται για ένα παγωτό πριν το φαγητό, είτε για ένα παραμύθι πριν τον ύπνο ή για ένα νέο παιχνίδι.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αποτρέψετε τους παππούδες από το να κακομάθουν τα παιδιά και να τους κάνετε να σεβαστούν τους κανόνες που έχετε θέσει σχετικά με την ανατροφή τους;

  • Βρείτε μια ήρεμη στιγμή για να συζητήσετε μαζί τους -κατά προτίμηση όταν το παιδί δεν είναι παρών- και κάντε τους να αισθανθούν μέρος της λύσης του προβλήματος. Υπενθυμίστε τους ότι κατανοείτε την ανάγκη τους να συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, αλλά συγχρόνως μην ξεχάσετε να θέσετε ορισμένους βασικούς κανόνες. Στη συνέχεια, ζητήστε τη βοήθεια τους. Για παράδειγμα, εάν προσφέρουν ανθυγιεινά σνακ στα παιδιά, μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι ο οδοντίατρος έχει παρατηρήσει κάποια φθορά των δοντιών και θα πρέπει όλοι στην οικογένεια να βοηθήσουν, ώστε να βρεθεί μια λύση για την καλή στοματική υγεία των μικρών.
  • Κάντε τα στραβά μάτια. Εάν οι παππούδες μένουν μακριά από την οικογένεια και δεν βλέπουν συχνά τα εγγόνια, δεν θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα να προσφέρουν ένα μικρό δωράκι κάθε φορά που έρχονται να συναντήσουν τα παιδιά. Επιπλέον, εάν σέβονται ακόμα και τους πιο «ιερούς» κανόνες σας σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, όπως η απαγόρευση παρακολούθησης βίαιων τηλεοπτικών προγραμμάτων, τότε θα χρειαστεί να είστε πιο ελαστικοί μαζί τους όσον αφορά ορισμένες συμπεριφορές.
  • Μην συμβιβάζεστε ως προς την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Εάν, για παράδειγμα, οι παππούδες προσφέρουν στα παιδιά καραμέλες που τα βάζουν σε κίνδυνο, μην διστάσετε να παρέμβετε. Μάλιστα, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να επικαλεστείτε τον παιδίατρο και στη συνέχεια να προχωρήσετε στη θέσπιση κανόνων που προάγουν την καλή υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
  • Εξηγήστε στο παιδί ότι υπάρχουν άλλοι κανόνες στο σπίτι της γιαγιάς και άλλοι στο δικό σας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ ή το παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ είναι μια ειδική «απόλαυση» που συμβαίνει μόνο στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τις συνήθειες του παιδιού, παρά μόνο όταν επιστρέφει στο σπίτι ύστερα από μια επίσκεψη στους γονείς ή στα πεθερικά σας.
  • Εάν οι παππούδες δεν έχουν πάρει ακόμα το μήνυμα, ύστερα από αρκετές συζητήσεις, ήρθε η ώρα να αποκτήσετε μεγαλύτερη πυγμή. Πείτε τους ότι η συμπεριφορά τους προκαλεί χάος στο σπίτι και δυσκολεύει το έργο της ανατροφής των παιδιών σας. Μπορείτε επίσης να τους υπενθυμίσετε ότι κι εκείνοι σας μεγάλωσαν με κανόνες, επομένως τώρα είναι η σειρά σας να κάνετε το ίδιο με τα δικά σας παιδιά.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.