Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να διδάξετε το παιδί σας να είναι ευγενικό

Πώς να διδάξετε το παιδί σας να είναι ευγενικό

Πώς να διδάξετε το παιδί σας να είναι ευγενικό

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν, αναπτύσσοντας αισθήματα στοργής για τους συνανθρώπους τους. Όμως, όταν τα βλέπουν να τσακώνονται, να φωνάζουν και να σπρώχνουν τους συνομηλίκους τους, συχνά αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να αποτελέσουν αξιόλογα μέλη μέσα στην κοινωνία.

Η διδασκαλία των παιδιών για το πώς θα υιοθετήσουν ευγενική συμπεριφορά επιτυγχάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Από την προσχολική ηλικία έως το γυμνάσιο, είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία γονέα-παιδιού για την επίλυση προβλημάτων.

Η ανατροφή των παιδιών που νοιάζονται για τους άλλους είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας. Διαβάστε ορισμένες στρατηγικές και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας:

Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί
Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Αν οι γονείς δεν υποδεικνύουν την απαραίτητη ευγένεια σε δύσκολες καταστάσεις, πώς μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο; Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με τα λόγια είτε με τις πράξεις. Μερικές φορές ο ρόλος του γονέα είναι δύσκολος, όμως ακόμα και τότε οι γονείς πρέπει να είναι ευγενικοί και να υποδεικνύουν την αρμόζουσα συμπεριφορά στα παιδιά τους.

Μιλήστε για τη διαφορετικότητα
Πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε την ευγένεια στα παιδιά σας είναι να ξεκινήσετε από νωρίς να τους μιλάτε για το πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Συζητείστε σχετικά με αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς όμορφο και μοναδικό, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε. Εξηγήστε στο παιδί ότι ότι ακόμη κι αν δεν συμπαθεί κάποιον, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όσα συμβαίνουν στη ζωή του, επομένως πρέπει να τον σεβαστείκαι να είναι ευγενικός μαζί του.

Διδάξτε την έννοια της συμπόνιας
Πολύ συχνά οι γονείς προστατεύουν τα παιδιά από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Εξετάστε το γεγονός ότι η συμπόνια είναι ένα θετικό συναίσθημα που συσχετίζεται έντονα με την ευτυχία και παρέχετε ευκαιρίες στα παιδιά ώστε να αισθανθούν συμπόνια για τους άλλους. Διδάξτε στα παιδιά ότι η συμπόνια είναι ένα δώρο, είναι ένας τρόπος να δώσουν λίγο από το χρόνο, την ενέργεια και την προσοχή τους στους άλλους. Επιπλέον, όταν εκθέτετε τα παιδιά στα προβλήματα των άλλων, τα βοηθάτε να αναπτύξουν έντονο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων
Συχνά η συμπόνια των παιδιών για τους άλλους διακατέχεται από θυμό, ντροπή, ζήλια, ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας για να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με παραγωγικούς τρόπους. Βοηθήστε το παιδί να ηρεμήσει ζητώντας του να σταματήσει, να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να μετρήσει μέχρι το πέντε. Κάθε φορά που θα είναι αναστατωμένο, υπενθυμίστε του τον τρόπο ώστε να μπορέσει να εκφράσει μόνο του τα συναισθήματά του με ένα χρήσιμο και κατάλληλο τρόπο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.