Πώς να διδάξετε το παιδί σας να γίνει καλός φίλος

Οι παιδικές φιλίες είναι πολύτιμες και απαραίτητες γιατί δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να νιώσει ελεύθερο και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για πρώτη φορά με τους φίλους του. Στην αρχή οι παιδικές φιλίες αλλάζουν συχνά και είναι περιορισμένης διάρκειας. Με την πάροδο της ηλικίας, όμως, γίνονται σταθερότερες γιατί παγιώνονται τα κοινά ενδιαφέροντα των παιδιών. Πάντως, ακόμα και στις λεγόμενες ευκαιριακές φιλίες, οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των παιδικών φίλων είναι ιδιαίτερα έντονες και ξεχωριστές.

Η αυτοεκτίμηση είναι το παν

Η αυτοεκτίμηση είναι πολύτιμος σύμμαχος για ένα παιδί. Τα παιδιά που γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, έχουν γενικά μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν συγκρούσεις και να αντισταθούν σε αρνητικές επιρροές. Έχοντας λοιπόν πλήρη επίγνωση των ικανοτήτων του το παιδί μπορεί να κάνει ένα άνοιγμα σε άλλα παιδιά και να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις.

Διδάξτε το τις αξίες που πρέπει να διέπουν μια αληθινή φιλία

Τιμιότητα, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αλτρουισμός, να είναι καλός ακροατής είναι μόνο μερικές από τις αρετές που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας. Έχοντας αυτές τις αρετές σαν πυξίδα του δεν υπάρχει περίπτωση να μην δημιουργήσει στέρεες και αληθινές φιλίες.

Σεβασμός στη διαφορετικότητα και μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου

Όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τους φίλους. Με άλλα λόγια, κανείς δεν είναι απόλυτα ίδιος με κάποιον αλλά αντιθέτως ο καθένας έχει τα δικά του  μοναδικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό και διαφορετικό. Διδάξτε από μικρά στα παιδιά να μην έχουν προκαταλήψεις για άλλους ανθρώπους και να μην κρίνουν τους υπόλοιπους βάσει χρώματος, φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή σωματικών διαφορών. Πρέπει λοιπόν να εξηγήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο στα παιδιά μας   ότι οι άνθρωποι μεταξύ μας, μοιάζουμε περισσότερο απ΄ό,τι διαφέρουμε, όσον αφορά στις σωματικές, συναισθηματικές μας ανάγκες.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Δώστε ‘το καλό παράδειγμα’ και διδάξτε την αξία της φιλίας με το να επιδιώκετε οι ίδιοι φιλικές επαφές με τους ανθρώπους γύρω σας.

Η τέχνη του διαλόγου

Η δεξιότητα του διαλόγου είναι πολύ σημαντική . Όταν συνομιλούμε εκφράζουμε τις σκέψεις, τα πιστεύω, τις ανάγκες, τα θέλω μας. Συνεπώς, δεν είναι μόνο η ποιότητα του περιεχομένου της συζήτησης αλλά και ο τρόπος που κανείς επικοινωνεί. Είναι βασικό τα παιδιά είναι να μάθουν να ακούν τη γνώμη του άλλου, να μπαίνουν στη θέση του, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τη δική του ματιά στο συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, να μάθουν να εκφράζουν τη δική τους άποψη.

Η αξία της φιλίας

Μιλήστε στο παιδί για την ευλογία του να έχεις φίλους, γιατί όπως εύστοχα είπε και ο Μένανδρος όταν  έχεις φίλους, έχεις θησαυρούς. Η φιλία είναι ανεκτίμητος θησαυρός, γιατί αυξάνει τη χαρά και ελαττώνει τη λύπη. Ο φίλος είναι καταφύγιο σε κάθε “τρικυμία”, αφού απ’ αυτόν αντλούμε πάντοτε κουράγιο κι ελπίδα για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Η αλήθεια σώζει

Οι καλοί φίλοι θα  πουν τα πράγματα όπως είναι, ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμος ο άλλος να τα ακούσει. Αληθινός φίλος είναι αυτός που σε αγαπάει τόσο πολύ ώστε να προτιμά να σε πληγώσει παρά να σε δει να κάνεις λάθος.

Η φιλία δεν είναι μια σχέση ανταγωνισμού

Ο αληθινός φίλος θα χειροκροτήσει τις επιτυχίες σου. Ο ψεύτικος θα γίνει πράσινος από τη ζήλια του. Μην ξεχνάς να λες και κυρίως να δείχνεις στους φίλους πόσο πολύ τους εκτιμάς.