Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να επιβληθείτε στο παιδί σας χωρίς να του φωνάξετε

Πώς να επιβληθείτε στο παιδί σας χωρίς να του φωνάξετε

Πώς να επιβληθείτε στο παιδί σας χωρίς να του φωνάξετε

Συχνά οι γονείς στέκονται ανίσχυροι μπροστά στο θυμό του παιδιού. Ας το παραδεχθούμε, οι σχέσεις για να αισθανόμαστε ασφαλείς να τον εκφράζουμε! Για ποιο λόγο του φωνάζετε; Ας αξιολογήσουμε πρώτα την κατάσταση:

Μήπως αφού δώσετε την εντολή ή την οδηγία στο παιδί σας, αυτό σας περιπαίζει ή σας κοροϊδεύει; Αυτό σας εξοργίζει και σας οδηγεί να φωνάζετε;

Μήπως έτσι έχετε ανατραφεί κι εσείς και γι’ αυτό αναπαράγετε το ίδιο πρότυπο;

Μήπως διανύτετε μία δύσκολη περίοδο στη δουλειά σας ή στην προσωπική σας ζωή;

Μήπως οι φωνές σας εκφράζουν κάτι πιο βαθύ; Μήπως τελικά «φωνάζετε» για βοήθεια το σύντροφο σας; Μήπως, δηλαδή, καλείτε το σύντροφο σας σε βοήθεια διότι νιώθετε να επωμίζεστε εσείς όλες τις ευθύνες του σπιτιού και της οικογένειας και άρα «φωνάζετε» στο παιδί σας, για να δηλώσετε την αδικία που γίνετια εις βάρος σας!

Αυτό κάνει όμως ΚΑΚΟ στο παιδί.
Σίγουρα οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που φωνάζουν δεν είναι τέρατα, μπαμπούλες, μέγαιρες ή μαινάδες. Ωστόσο όταν οθυρλιάζετε το παιδί σας νιώθει τα εξής:

Αστάθεια και ανασφάλεια: νιώθεια σα να μη ξέρει τι του συμβαίνει.

Ενοχή: επειδή σας κάνει να συμπεριφέρεστε έτσι. Και τελικά, εάν το παιδί συνηθίσει στο να σας βλέπει να του φανάζετε θα αρχίσει να κρατάει μία παθητική στάση, δηλαδή, θα του ζητάτε κάτι, θα λέει ναι, αλλά δε θα το κάνει.

Πώς μπορείτε λοιπόν να του επιβληθείτε λοιπόν χωρίς φωνές;

Σταματήστε να αναρωτιέστε αν οι κανόνες που του επιβάλλετε είναι σωστοί. Φτιάξτε χρήσιμους και ρεαλιστικούς κανόνες, εξηγήστε τους στο παιδί και μην τους διαπραγματεύεστε από εκεί και πέρα. Μην τους διαπραγαμταεύεστε ούτε με το παιδί, ούτε με τον εαυτό σας. Είναι φυσικό κια απαραίτητο να μάθει το παιδί κάποιους κανόνες. Και είστε εσείς, οι γονείς, αυτοί που θα το μάθετε να τους αποδέχεται.

Συνειδητοποιήστε πως είναι φυσιολογικό να επαναλαμβάνουμε συχνά στα παιδιά έως 7-8 ετών τις απαγορεύσεις, τους κανόνες, τους περιορισμούς, τις οδηγίες, τις εντολές. Οι κανόνες δεν αποκτώνται ως δια μαγείας. Χρειάζονται επανάληψη. Χρειάζονται υπενθύμιση.

Όταν δεν υπακούει αμέσως, δώστε του υπενθύμιση. Κι έπειτα άλλη μία ευκαρία. «Θα μετρήσω ως το 3 και μετά θα σηκωθείς για να μαζέψεις το δωμάτιο σου» ή «Θα έρθω σε 10 λεπτά να σου υπενθυμίσω να σηκωθείς να μαζέψεις το δωμάτιο σου, γιατί είνια ώρα για ύπνο». Επαινέστε το στο τέλος!

Εάν έχετε χρόνο, «κάντε μαζί του» αυτό που του ζητάτε. Δείξτε του τι του ζητάτε, διδάξτε του το σωστό τρόπο, δείξτετου τι περιμένετε από το παιδί. Και κάντε όλο αυτό με τρόπο διασκεδαστικό! Επαινέστε το στο τέλος!

Μάθετε του πως ξεπέρασε τα όρια κοιτώντας στα μάτια, «κατάματα». Υπονοώντας πως χρειάζεται να σταματήσεε, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.

Γενικότερα καταστρώστε τακτικές «ενθάρρυνσης» για το παιδί. Αντί δηαλαδή να το βομβαρδίζετε με διατεγές από το άλλο δωμάτιο φωνάζοντας του «Ντύσου, πλύνε τα χέρια σου κια έλα να φας», πλησιάστε το, κοιτάξτε το στα μάτια κια πείτε του με σταθερή φωνή «Σε 10 λεπτά θα φάμε. Θα ήταν καλό να πλυθείς, να φορέσεις την πυζάμα σου και να έρθεις για φαγητό όταν σε φωνάξω». Έτσι, του δίνετε χρόνο ανα τελειώσει αυτό που κάνει, αλλά κια χρόνο να επεξαργαστεί τις οδηγίες.

Επαινέστε το όταν κάνει αυτό που του λέτε. Μπορείτε, μάλιστα, να ξεκινήστε τον έπαινο την ώρα που του δίνετε την οδηγία: «Αν κάνεις αυτό... η μαμά θα είναι πολύ ευχαριστημένη από εσένα (ή πολύ περήφανη για σένα). Ξέρω ότι σε δυσαρεστεί να το κάνεις τώρα αλλά βασίζομαι πάνω σου. Είναι αναγκαίο να το κάνεις»

Φύσσα Ν. Ελένη,

Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter