Αρχική InfoKids Υγεία Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;

Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;

Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;

Βρισκόμαστε στο μέσο της έξαρσης της εποχικής γρίπης και παντού γύρω μας ακούμε για παιδάκια που είναι κρεβατωμένα. Οι σχολικές αίθουσες έχουν απουσίες σε καθημερινή βάση καθώς όπως συμβουλεύουν και οι παιδίατροι καλό θα είναι μην είναι το άρρωστο παιδί στο σχολείο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η γρίπη.Πιο κάτω προτείνονται πέντε απλοί τρόποι για να μειωθεί λίγο αυτή η αναστάτωση, μέχρι να αναρρώσει πλήρως το παιδί.

1. Αλλαγές. Τα παιδιά κουράζονται γρήγορα από τις έντονες δραστηριότητες. Να είστε έτοιμοι να αλλάξετε ταχύτητα πολλές φορές. Για να κάνετε αυτές τις μεταβάσεις ευκολότερες για τον εαυτό σας και το παιδί, γράψτε μια λίστα με τις επιλογές σας από το πρωί.

2. Ετοιμάστε διαφορετικούς χώρους ξεκούρασης. Μην κρατάτε ένα άρρωστο παιδί όλη τη μέρα στον ίδιο καναπέ – θα εκνευριστεί. Μπορείτε να στρώσετε μερικά άνετα σημεία για αυτά – το κρεβάτι τους, τον καναπέ στο σαλόνι, την πολυθρόνα στο καθιστικό κλπ.

3. Περιορίστε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Λίγη τηλεόραση είναι μια χαρά, όταν τα παιδιά είναι άρρωστα. Η τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί το παιδί σας να μην ξεκουράζεται όσο χρειάζεται. Όταν τα παιδιά ασχολούνται με ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ταινία προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ύπνο ώστε να συνεχίσουν να την παρακολουθούν μέχρι να τελειώσει. Προσπαθούν να συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι, με στόχο να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό τα κουράζει ιδιαίτερα. Όταν τα παιδιά κάνουν κάτι πιο ήρεμο – όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική, είναι πιο πιθανό να αφήσουν κάτω το βιβλίο ή το μολύβι όταν κουραστούν και να πάνε για ύπνο.

4. Προετοιμαστείτε. Προσπαθήστε να έχετε απόθεμα από καινούρια βιβλία ζωγραφικής, αυτοκόλλητα και μικρά παιχνίδια φυλαγμένα σε ένα ντουλάπι στο σπίτι, για τέτοιες περιπτώσεις. Δώστε τα στο παιδί σας όταν είναι άρρωστο. Απλά έχοντας κάτι καινούργιο να ασχοληθεί , θα του αποσπάσει την προσοχή.

5. Αφήστε τη δουλειά σας στην άκρη. Εάν είστε ένας εργαζόμενος γονιός ο οποίος απροσδόκητα θα πρέπει να μείνει σπίτι για να αναλάβει τη φροντίδα του άρρωστου παιδιού, αντισταθείτε στον πειρασμό να πολλαπλών καθηκόντων. Πραγματικά ίσως είναι δύσκολο να φροντίζετε το παιδί σας και ταυτόχρονα να μεταφέρετε την εργασία σας στο σπίτι. Προσπαθώντας να κάνετε και τα δύο απλά θα εξουθενωθείτε. Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε μικρές δουλειές του σπιτιού ή να απαντήσετε σε μερικά email. Αλλά για χάρη του άρρωστου παιδιού σας και για τη δική σας σωματική και ψυχική υγεία, μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα. Είναι ίσως μια ευκαιρία (σε μια δύσκολη ώρα για το παιδί σας) να συνδεθείτε περισσότερο μαζί του.

Ήρεμες δραστηριότητες για άρρωστα παιδιά

Αν το παιδί σας περνά μια ίωση ή κάποια άλλη αρρώστια χρειάζεται ανάπαυση. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να απομακρύνει κανείς ένα ιδιότροπο, άρρωστο παιδί από την τηλεόραση για να ξεκουραστεί. Μπορείτε όμως να προτείνετε ήρεμες δραστηριότητες, όπως φαίνεται πιο κάτω. Θα βοηθήσετε έτσι το παιδί σας να αναρρώσει πιο ευχάριστα και θα περάσετε και λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Παιχνίδια και παζλ. Μπορείτε να επιλέξετε παιχνίδια με κάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ. Απλά να έχετε κατά νου ότι άρρωστα παιδιά αναστατώνονται εύκολα. Επιλέξτε παιχνίδια συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικά. Αν χάσει σε κάποιο παιχνίδι ή προσπαθεί να φτιάξει ένα παζλ πχ 500 κομματιών μπορεί να το εξουθενώσει, κρατήστε τέτοια παιχνίδια για αργότερα.

Χειροτεχνία. Παίξτε με πλαστελίνη ή κάντε μερικές απλές χειροτεχνίες με ό, τι έχετε στο σπίτι σας – διακοσμήσετε ένα άδειο κουτί από χαρτομάντιλα ή το ρολό χαρτιού. Μην ανησυχείτε αν δεν είστε σούπερ-μάστορας. Το σημαντικό είναι η διαδικασία και όχι αυτό που θα φτιάξετε. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να καθίσει σε τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα πτυσσόμενο δίσκο στο κρεβάτι ή τον καναπέ.

Παίξτε παιχνίδι ρόλων. Ξεκινήστε να παίζετε πχ το Νοσοκομείο με κούκλες ή πάνινα ζωάκια. Προσποιηθείτε ότι τα πάνινα ζωάκια του παιδιού σας είναι άρρωστα και βοηθήστε το παιδί σας να τα φροντίσει. Πάρτε τη θερμοκρασία από το αρκουδάκι. Ρωτήστε πώς αισθάνεται. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί σας μπορεί να εκφραστεί έμμεσα για το πώς αισθάνεται, δίνοντάς σας μια καλύτερη αίσθηση για το πώς να το βοηθήσετε.

Ζωγραφική. Χρησιμοποιήστε νερομπογιές ή μαρκαδόρους. Προτείνετε στο παιδί σας να ζωγραφίσει μερικές εικόνες από πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί όταν το παιδί σας αισθανθεί καλύτερα.
Βιβλία ζωγραφικής, βιβλία με αυτοκόλλητα, βιβλία δραστηριοτήτων.

Βιβλία. Εκμεταλλευτείτε κάποια διαλείμματα σας για ανάγνωση κάποιου βιβλίου με το άρρωστο παιδί σας.

Φωτογραφίες. Δείτε μαζί τις φωτογραφίες του παιδιού σας από τη βρεφική του ηλικία. Δείτε τις στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή σας ή την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή – ή αν είστε της παλιάς σχολής ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ ή λεύκωμα.

Ακουστικά βιβλία. Δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε. Πολλά sites προσφέρουν δωρεάν παραμύθια ή ιστορίες για παιδιά, που μπορείτε να τα παίξετε στον υπολογιστή σας, το smart phone ή MP3 player.

Συνομιλίες βίντεο. Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας ή το smart phone για να καλέσετε τον παππού ή τη γιαγιά ή άλλο συγγενή χρησιμοποιώντας το Skype ή άλλη υπηρεσία. Βλέποντας ένα φιλικό αλλά μακρινό πρόσωπο θα μπορούσε να φτιάξει το κέφι του παιδιού σας – και να σας δώσει μερικά λεπτά για να τον εαυτό σας.

Μιχαήλ Ιασονίδης
Παιδίατρος, Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων "Ηλιακτίδα"


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter