Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Οι γονείς ανησυχούν για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι το πώς τα παιδιά τους θα συνεχίσουν τη ζωή τους όταν εκείνοι δεν θα βρίσκονται κοντά τους. Πώς θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα. Για να μεγαλώσει, όμως, ένας άνθρωπος και να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή, πρέπει να έχει μάθει από μικρός να λύνει τα προβλήματά του μόνος του, να είναι δηλαδή ανεξάρτητος και αυτόνομος.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να «πάρουν τη ζωή στα χέρια τους» και να σταματήσουν να λένε διαρκώς «μαμά, δεν μπορώ να το κάνω αυτό!»;

Με τα πέντε παρακάτω βήματα, τα οποία παρουσιάζει η Christina Clemer, δασκάλα, αναγνωρισμένη για τη δουλειά της με βάση το σύστημα Μοντεσσόρι.

Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Πολλά παιδιά ξεσπούν σε κλάματα και τα παρατούν εύκολα, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί. Γι’ αυτό μερικές φορές πρέπει να βοηθήσουμε ένα παιδί να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα, να του δώσει ένα όνομα, πριν προχωρήσει στη λύση του.

Για παράδειγμα πάρτε ένα παιδί που ζωγραφίζει με νερομπογιές και χύνει κατά λάθος το νερό που χρησιμοποιεί στο πάτωμα. Θυμώνει και ρίχνει κάτω τη ζωγραφιά του μαζί με όλα τα χρώματα. Εσείς, αντί να εξοργιστείτε μπορείτε να του πείτε «Φαίνεται ότι σε ενόχλησε πολύ το νερό που χύθηκε. Είναι, όντως, πολύ νερό. Τι πιστεύεις πρέπει να κάνουμε πρώτα για να το καθαρίσουμε;». Με το να δίνετε όνομα σε ένα πρόβλημα το «μειώνετε» και θέτοντας μία κατευθυντήρια ερώτηση βοηθάτε τα παιδιά να ανακαλύψουν ποιο βήμα πρέπει να ακολουθήσουν μετά.

Απαντήστε με ερωτήσεις

Τα παιδιά ανακαλύπτουν διαρκώς νέα πράγματα και κάνουν συνεχώς ερωτήσεις γι’ αυτά. Η περιέργεια είναι χαρακτηριστικό της ανάπτυξής τους και είναι ένα από τα πιο όμορφα. Δεν χρειάζεται, όμως, να απαντάτε πάντα στις ερωτήσεις τους. Προσπαθήστε να απαντήσετε με ερώτηση την επόμενη φορά.

Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας σας ρωτά γιατί σταμάτησε να παίζει και ήρθε για φαγητό ρωτήστε το πώς θα ένιωθε αν συνέχιζε να παίζει με άδειο στομάχι. Ή αν θέλει να τρέξει ξυπόλητο στο δρόμο ρωτήστε το πώς θα ένιωθαν τα πόδια του αν περπατούσαν ακάλυπτα πάνω στις πέτρες και τα σκληρά υλικά.

Βρείτε μαζί πηγές για τις απαντήσεις

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών μας. Το Internet μάς δίνει πρόσβαση σε χιλιάδες πληροφορίες και αποτελεί την εύκολη λύση σε κάποια δύσκολη ή… παράξενη ερώτηση του παιδιού σας. Μπορείτε, λοιπόν, να καθίσετε και να ψάξετε μαζί την απάντηση ή – ακόμα καλύτερα – να αναζητήσετε την λύση στην απορία του παιδιού σας σε κάποιο βιβλίο.

Αν το παιδί σας σας ρωτήσει κάτι για τα λιοντάρια, προσπαθήστε να αποφύγετε το διαδίκτυο και ψάξτε για ένα βιβλίο που θα μιλά για τη ζωή στην άγρια φύση ή συγκεκριμένα για τα λιοντάρια. Έτσι και περισσότερο θα μιλήσετε με το παιδί σας και πιο κοντά με τα βιβλία θα το φέρετε.

Εστιάστε στην προσπάθεια

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μαθήματα είτε για παιχνίδι, προσπαθήστε να εστιάζετε στην προσπάθεια του παιδιού και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Το βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο να μην φοβάται τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.

Όταν καταφέρνει να λύσει σωστά ένα μαθηματικό πρόβλημα, φερ’ ειπείν, πείτε «Μπράβο σου. Συγκεντρώθηκε και βρήκες τη σωστή λύση», αντί να πείτε «Μπράβο, κατάφερες να λύσεις και άλλο πρόβλημα μαθηματικών».

Κάντε ένα βήμα πίσω

Αρκετά συχνά τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από όσα εμείς νομίζουμε. Στο σχολείο, για παράδειγμα, τα παιδιά βάζουν τις τσάντες μόνα τους, φορούν τα μπουφάν τους χωρίς βοήθεια, παίζουν και κινούνται ανεξάρτητα, επειδή αυτό περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Οι δάσκαλοί τους για παράδειγμα, θα τους δείξουν πώς να μαζέψουν τα πράγματά τους ή να καθαρίσουν κάτι που λέρωσαν, αλλά δεν θα κάνουν τη δουλειά για εκείνα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν αφαιρεί από τα παιδιά την χαρά της ολοκλήρωσης ενός σκοπού, δηλαδή την χαρά της επιτυχίας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το παιδί σας θα προσπαθεί να κάνει κάτι, αφήστε το να συνεχίσει χωρίς να το βοηθήσετε ή δείξτε του απλώς πώς να μαζέψει τα παιχνίδια του και μην το κάνετε εσείς για εκείνο. Κάντε ένα βήμα πίσω και θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητες του παιδιού σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter