Πώς να μάθετε στο παιδί σας να λέει πάντα την αλήθεια

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα, η πρώτη αντίδραση των γονέων είναι συνήθως ο θυμός. Ηρεμήστε και θυμηθείτε ότι τα παιδιά σας ακόμη μαθαίνουν. Όταν θυμώνουμε και αμέσως επιβάλλουμε μια τιμωρία στο παιδί, εκείνο δεν καταλαβαίνει το λάθος του. Είναι σημαντικό να κάνουμε μία συζήτηση μαζί του σχετικά με το τι είναι λάθος και γιατί είναι τόσο σημαντικό να λέμε πάντα την αλήθεια.

Μην δημιουργείτε παγίδες

Εάν ήδη γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει πει ψέματα για κάτι, χρειάζεται να το αποκαλύψετε αμέσως σε εκείνο, λέγοντάς του ότι ξέρετε για το ψέμα του, να του εξηγήσετε γιατί η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι λανθασμένη και να του υποδείξετε ποιο είναι το σωστό. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να γνωρίζει ότι είστε με το μέρος του.

Αποφύγετε τις «ταμπέλες»

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι ξέρετε για τα ψέματά του και δεν σας αρέσει αυτό, ωστόσο αποφύγετε να τον/την χαρακτηρίσετε ψεύτη. Ως γνωστόν, τα παιδιά «κολλάνε» στους χαρακτηρισμούς είτε είναι θετικοί είτε αρνητικοί.

Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία

Εάν πιάσετε το παιδί σας να ψεύδεται, δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει και να πει την αλήθεια. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίδαγμα. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν λάθη και να τα διορθώνουν.

Επιβραβεύστε την αλήθεια!

Όταν το παιδί σας λέει την αλήθεια, αφήστε το να γνωρίζει ότι εκτιμάτε το θάρρος και την τιμιότητά του: «Ξέρω ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να λέμε την αλήθεια. Είμαι τόσο περήφανη για σένα και στ’ αλήθεια μου αρέσει όταν είσαι ειλικρινής μαζί μου!».

Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Τι είναι αυτό το τόσο σοβαρό που αναγκάζει το παιδί να σας πει ψέματα; Όταν τελικά ανακαλύψετε τους λόγους γι’ αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού, μπορείτε να το βοηθήσετε να σκεφτεί καλύτερους τρόπους να χειριστεί το πρόβλημα την επόμενη φορά.

Δώστε το καλό παράδειγμα!

Ωστόσο, είναι πολύ συχνό να λένε ψέματα και οι γονείς. Βεβαιωθείτε ότι δείχνετε στα παιδιά σας ένα έντιμο πρόσωπο, καθώς είστε τα πρότυπα που καλούνται να ακολουθήσουν. Δεν μπορούμε να έχουνμε την απαίτηση από τα παιδιά μας να είναι ειλικρινή, όταν εμείς οι ίδιοι λέμε συνεχώς ψέματα!

Πηγή: Dr. Robyn Silverman