Πώς να μεγαλώσετε παιδιά χωρίς άγχος: Συμβουλές από μία πολύτεκνη μαμά

Τα παιδιά σε μια οικογένεια είναι ευτυχία. Και όσο περισσότερα τα παιδιά τόσο περισσότερη και η ευτυχία. Περισσότερη φασαρία, περισσότερες φωνές, περισσότερα πειράγματα, περισσότερες αγκαλιές. Όλα περισσότερα!

Πώς καταφέρνουμε, λοιπόν, οι γονείς πολλών παιδιών να τα μεγαλώνουμε χωρίς – πολύ – άγχος και στρες; Πώς βάζουμε πρόγραμμα όταν τα παιδιά μας, ακόμα και 2 να είναι αυτά, τρέχουν, χοροπηδούν και δεν υπακούν κανέναν;

Η Michelle Crouch, μαμά 7 παιδιών (ναι, σωστά διαβάζετε) και μοιράζεται μαζί μας μερικές πολύτιμες συμβουλές. Γιατί μπορεί οι γονείς με πολλά παιδιά να είναι πιο ευτυχισμένοι – έτσι τουλάχιστον λένε οι έρευνες – είναι, όμως, σίγουρα και οι πιο αγχωμένοι…

Άγχος

Αν μια μαμά ή ένας μπαμπάς με ένα παιδάκι πιέζονται να ετοιμαστούν το πρωί, φανταστείτε τι περνά ένας γονιός που πρέπει να κάνει τα ίδια πράγματα εις διπλούν, τριπλούν και πάει λέγοντας. Πώς θα καταφέρετε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας και να μειώσετε έτσι το πρωινό άγχος; Ξυπνήστε νωρίτερα: Ετοιμαστείτε εσείς πρώτοι από τα παιδιά και ετοιμάστε όσα εκείνα δεν μπορούν να κάνουν. Ξυπνήστε τα με ηρεμία και ξεκινήστε την ημέρα σας εξίσου ήρεμα…

Και για να είστε όλη την ημέρα ήρεμοι, φροντίστε να κρατάτε σημειώσεις για τα πάντα. Είτε σε κάποιο τετράδιο είτε στο κινητό σας, γράψτε τα πάντα! Έτσι θα ξέρετε ακριβώς το επόμενό σας βήμα και θα είστε πιο συγκροτημένοι με τα παιδιά.

Καθαριότητα

Ξέρετε, ότι τα σπίτια με πολλά παιδιά δεν είναι ποτέ τακτοποιημένα. Κανείς δεν προλαβαίνει να μαζέψει τίποτα. Βάλτε στόχο να έχετε 2 από τα δωμάτια του σπιτιού μαζεμένα πάντα, έτσι ώστε το σπίτι σας να μην θυμίζει… χαοτικό μέρος. Προτιμήστε αυτά να είναι η κουζίνα και το σαλόνι σας για να νιώθετε λιγάκι πιο άνετα όλοι μαζί.

Σημειώστε με ένα ξεχωριστό χρώμα το ποτήρι, την πετσέτα, τα πιατάκια του κάθε παιδιού για να ξέρετε κάθε φορά ποιο χρησιμοποίησε τι και να μην έχετε καβγάδες τύπου: «Δικό μου είναι αυτό» – «όχι, δεν είναι» και φυσικά να γλιτώνετε τα πολλά άπλυτα στον νεροχύτη.

Δουλειές του σπιτιού

Σε ένα σπίτι με πολλά άτομα, δεν μπορεί ένα να συγυρίζει για όλα. Βάλτε και τα παιδιά στο «παιχνίδι» της καθαριότητας αναθέτοντάς τους δουλειές που αρμόζουν στην ηλικία τους. Μπορείτε, ακόμα, να τα πληρώσετε για κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, δώστε στο εφηβάκι σας λίγα χρήματα για να σας μαζέψει τα ρούχα ή για να πλένει τα πιάτα κάθε μέρα.

Κερδίστε χρόνο

Βρείτε με τα παιδιά τα ρούχα της επόμενης ημέρας από το βράδυ και φτιάξτε τις τσάντες τους για το σχολείο, επίσης, το προηγούμενο βράδυ. Αποφασίστε τι θα πάρουν για κολατσιό και αν έχουν κάποια δραστηριότητα ή αν πάτε κάποια βόλτα σημειώστε και πάλι με ξεχωριστά χρώματα τα αντικείμενα του καθενός για να γλιτώσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε και να περάσετε όσο πιο ήρεμα γίνεται την ημέρα ή τον περίπατό σας.

Πηγή: parents.com