Πώς να πειθαρχήσεις ένα πεισματάρικο παιδί

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι κάτι υπέροχο, αλλά παράλληλα είναι και μια εμπειρία γεμάτη προκλήσεις. Ειδικά, αν το παιδί σου έχει ισχυρή θέληση και πολύ πείσμα.

Συχνά ακούμε γονείς να λένε: «Η κόρη (ή ο γιος) μου είναι πολύ δύσκολο παιδί. Όποια τιμωρία και αν επιβάλλω δεν με ακούει καθόλου», θεωρώντας ότι η τιμωρία μπορεί να βάλει τα παιδιά σε τάξη. Από την άλλη, υπάρχουν και οι γονείς που δεν επιβάλλουν κάποια τιμωρία στα παιδιά τους και δεν θέτουν όρια στη συμπεριφορά τους. Ποιοι από τους δύο έχουν δίκιο;

Τα ξεσπάσματα των παιδιών είναι πολύ συχνά και δεν σταματούν μόλις ένα παιδί περάσει τα 5 του χρόνια, οπότε η «δουλειά» των γονέων πάνω σε αυτό το θέμα χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Επιστήμονες και ψυχολόγοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η τιμωρία ή η… ασυδοσία δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη συμπεριφορά ενός παιδιού.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας γονιός να επιβάλλει στο παιδί του όρια χωρίς κάποια τιμωρία;

«Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται πειθαρχία», τονίζει η συγγραφέας του βιβλίου Stop Reacting and Start Responding (Σταματήστε να αντιδράτε και ξεκινήστε να ανταποκρίνεστε) και σύμβουλος γονέων Sharon Silver. «Αν έχετε ένα παιδί με ισχυρή θέληση, πείσμα, που δεν σας ακούει και δεν του αρέσουν τα όρια τότε δεν μπορείτε να ελέγξετε την προσωπικότητά του, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που μαθαίνει». Δεν μπορείτε, με λίγα λόγια, να αλλάξετε τον χαρακτήρα του παιδιού σας, αλλά μπορείτε να κάνετε «προσαρμογές» για να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να μάθει πoιο είναι και να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερο του εαυτό.

Πώς θα ξεκινήσετε να θέτετε αυτά τα όρια;

Σύμφωνα με την ειδικό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε ξεκάθαροι και να μην κάνετε πίσω. «Τραβάτε μία γραμμή και όποιο συναίσθημα κι αν επικαλεστεί το παιδί σας δεν ξεπερνάτε αυτή τη γραμμή. Όταν το παιδί έχει ένα ξέσπασμα θυμού, πετά πράγματα ή φέρεται επιθετικά δείξτε του ποια είναι η γραμμή. Μείνετε ο ενήλικας στην κουβέντα και μην ξεκινήσετε καβγά με το παιδί. Πείτε για παράδειγμα, “Βλέπω ότι είσαι πολύ θυμωμένος τώρα. Τι θα μπορούσε να γίνει για να νιώσεις καλύτερα; Θέλεις να πάρεις μια βαθιά ανάσα; Να βγεις για λίγο έξω; Θέλεις να μιλήσουμε γι’ αυτό;”. Με αυτή την προσέγγιση δυναμώνετε το παιδί και του δείχνετε ότι ακούτε, ότι είστε εκεί για να σας μιλήσει».

Το επόμενο βήμα είναι να θέσετε ξεκάθαρους κανόνες

«Ως οικογένεια, χρειάζεται να καθίσετε μαζί και σε μια ήρεμη στιγμή – όχι πριν ή μετά από κάποιον καβγά – να φτιάξετε κάποιους κανόνες», προτείνει η ειδικός. «Δεν χρειάζεται να πλατειάζετε, φροντίστε μόνο οι κανόνες σας να περιλαμβάνουν κάθε πιθανή περίπτωση: φιλίες, σχολείο, ζωή στο σπίτι και δημόσια συμπεριφορά. Τρεις φράσεις αρκούν για όλα αυτά: “Να είσαι ασφαλής, ευγενικός και να δείχνεις σεβασμό”. Εξηγήστε στο παιδί ότι αν κάποια συμπεριφορά δεν εμπίπτει στους παραπάνω κανόνες, τότε δεν είναι αποδεκτή – ούτε από εκείνο ούτε από κάποιον άλλο, ακόμα και εσάς τους γονείς του», συμπληρώνει.

Για να πετύχουν οι παραπάνω κανόνες, η ειδικός συμβουλεύει να ακολουθούμε το ρητό που λέει: «συμπεριφέρομαι στους άλλους, όπως θέλω να μου συμπεριφέρονται». Αν ένα παιδί σάς φωνάζει και εσείς αντιμιλάτε τότε μπαίνετε αμέσως σε μια μάχη με εχθρούς, με ηττημένους και νικητές. Δεν είστε, όμως, ο εχθρός του παιδιού σας.Όταν ένα παιδί φωνάζει ή φέρεται επιθετικά, νιώθει ανασφάλεια και φοβάται.

«Ως ενήλικας που ξέρει να φέρεται με ευγένεια και σεβασμό είναι δική σας ευθύνη να διδάξετε στο παιδί σας πώς θα συμπεριφέρεται και εκείνο σωστά. Βεβαιώστε το ότι είστε μαζί του, ότι δεν έχει κάτι να φοβάται, ότι το ακούτε και δεν είστε αντίπαλοι. Συγκρατήστε την έντασή σας και πράξτε όπως θα θέλατε να πράξει το παιδί σας. Αν εσείς δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, πώς περιμένετε να το κάνει το παιδί σας;», αναρωτιέται η ειδικός.

Το κλειδί σε αυτές τις γεμάτες ένταση στιγμές είναι να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας ως ένα ξεχωριστό άτομο – ως έναν άνθρωπο με αναπτυσσόμενη προσωπικότητα με τον οποίο συνυπάρχετε, αλλά δεν ελέγχετε. Δεν του επιβάλλετε να φάει τα λαχανικά του, να μοιραστεί τα παιχνίδια του, να κάνει τις εργασίες του. Του διδάσκετε ότι αξίζει να έχει το καλύτερο και το να τρώει τα λαχανικά του, να μοιράζεται τα παιχνίδια του ή να κάνει τις εργασίες του του επιτρέπει να είναι ο καλύτερος εαυτός του. «Να θυμάστε πάντα ότι στόχο σας είναι να μεγαλώσετε και να διδάξετε τα παιδιά σας να εξελιχθούν σε ικανούς ανθρώπους που μπορούν να ζουν μια ήρεμη και καλή ζωή», καταλήγει η ψυχολογός.

πηγή: fatherly.com