Πώς να πειθαρχήσετε αποτελεσματικά ένα 7χρονο παιδί

Τα παιδιά ηλικίας 7 ετών βρίσκονται στο μεταίχμιο της παιδικής ηλικίας και των προεφηβικών χρόνων. Στα επτά έτη, έχουν πλέον εγκαταλείψει το νηπιαγωγείο για να περιηγηθούν στα άγνωστα μονοπάτια του δημοτικού σχολείου. Ταυτόχρονα, ενώ παραμένουν μακριά από τις προκλήσεις της εφηβείας, αποκτούν ολοένα και περισσότερη περίεργεια γι’ αυτά. Η συμπεριφορά του παιδιού είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάπτυξης.

Σε γενικές γραμμές, τα 7χρονα παιδιά είναι σε θέση να επιδείξουν παρατεταμένη συγκέντρωση και έχουν μεγαλύτερη υπομονή όταν αντιμετωπίζουν εμπόδια και αποτυχίες. Η προσοχή τους είναι αυξημένη, καθώς και η ικανότητά τους να επικεντρώνονται σε πολλαπλές δραστηριότητες. Επιπλέον, έχουν καλύτερες γνωστικές και φυσικές δεξιότητες και είναι σε θέση να εκτελούν καθημερινές εργασίες πιο εύκολα. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη απογοήτευση και καλύτερο αυτοέλεγχο.

Αυτή η περίοδος ανάπτυξης των παιδιών είναι εκείνη κατά την οποία μαθαίνουν να δοκιμάζουν τα όριά τους. Από την άλλη πλευρά, προβλήματα συμπεριφοράς όπως η ανυπακοή στους γονείς, μπορεί να αποκτήσουν εντελώς νέα τροπή καθώς τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Ο έλεγχος των ορίων είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης. Για ένα επτάχρονο, που γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως το ψέμα και η ανυπακοή.

Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κακή συμπεριφορά, αλλά μάλλον είναι επέκταση της περιέργειας που έχει εκ φύσεως κάθε 7χρονο παιδί. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών θέτουν πολλές ερωτήσεις και σχηματίζουν τη δική τους άποψη ανάλογα με όσα τους λένε οι μεγαλύτεροι. Εάν το μήνυμα είναι ασαφές, μπορεί να το ερμηνεύσουν εσφαλμένα ή να αμφισβητήσουν όσα λέγονται. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Τα περισσότερα επτάχρονα είναι σε μια ηλικία που είναι ακόμα πρόθυμα να είναι στοργικά μπροστά σε κοινό. Αυτή η ανάγκη για φροντίδα και αποδοχή από τους γονείς έρχεται συχνά σε αντίθεση με την ανεξαρτησία που επιθυμούν. Είναι αυτοί οι τύποι συναισθηματικών συγκρούσεων που μπορούν να ωθήσουν ένα παιδί να δράσει αναξέλεγκτα, συχνά με αντιφατικούς και συγκεχυμένους τρόπους.

Εργαλεία για να πειθαρχήσετε ένα 7χρονο παιδί

Με τις ημέρες των ξεσπασμάτων να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση γύρω από την πειθαρχία του παιδιού. Οι αυξημένες δεξιότητες επικοινωνίας του παιδιού απαιτούν να είστε ακόμα πιο ξεκάθαροι όταν επικοινωνείτε στα παιδιά τις προσδοκίες σας από εκείνα. Εάν δεν το κάνετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες που καθιστούν τα όρια και τους κανόνες λιγότερο σαφή.

Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  1. Η επικοινωνία αποτελεί προτεραιότητα. Η καθιέρωση της καλής επικοινωνίας με το παιδί σας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης και της πρόληψης προβλημάτων συμπεριφοράς σε οποιαδήποτε ηλικία. Προετοιμάζοντας το έδαφος τώρα, το παιδί σας θα είναι στο μέλλον πιο άνετο να συζητήσει τα προβλήματα του.
  2. Ορίστε ξεκάθαρα όρια. Τα παιδιά που γνωρίζουν ακριβώς τι περιμένετε από εκείνα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεράσουν τα όρια που έχετε θέσει. Παρόλο που τα επτάχρονα παιδιά είναι πιθανό να πειραματιστούν με τα όρια, εάν είστε ξεκάθαροι τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν μια επιλογή αντί να παραβούν έναν κανόνα.
  3. Χρησιμοποιήστε την τιμωρία αποτελεσματικά. Στην ηλικία των 7 ετών, η τιμωρία δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα που είχε όταν το παιδί σας ήταν 4 ετών. Αντ’ αυτού, εκμεταλλευτείτε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο το παιδί θα κληθεί να καθίσει και να προβληματιστεί -χωρίς να αποσπάται η προσοχή του- για ποιο λόγο μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ήταν είτε λανθασμένη είτε ακατάλληλη.
  4. Υιοθετήστε έναν ενθαρρυντικό τόνο. Εάν περιμένετε το παιδί να σας μιλήσει με σεβασμό, πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να χρησιμοποιήσετε έναν τρυφερό τόνο φωνής και επικεντρωθείτε στο γιατί η συμπεριφορά του ήταν λανθασμένη και όχι στο τι έκανε λάθος.
  5. Επιλύστε τα προβλήματα μαζί. Η διδασκαλία των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων επιτρέπει στο παιδί σας να γίνει μέρος της λύσης και όχι ο στόχος του προβλήματος. Επιβραβεύστε το καλό που προέρχεται από τη λήψη των σωστών επιλογών αντί να εστιάζετε σε ό,τι πήγε στραβά.
  6. Χρησιμοποιήστε λογικές συνέπειες. Η λογική συνέπεια βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι δεν τιμωρείται για κάτι που δεν σας αρέσει, αλλά ως συνέπεια μιας επιλογής που έκανε πρόθυμα. Να είστε συνεπείς στις επιλογές σας.

Στην ηλικία των 7 ετών, η πειθαρχία πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στην καθοδήγηση και λιγότερο στις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε πιο αποτελεσματικοί στη διόρθωση των προβλημάτων συμπεριφοράς. Στο τέλος, τα παιδιά θα κάνουν ό,τι κάνετε, αρκεί να τους δώσετε το καλό παράδειγμα και να είστε συνεπείς.

Πηγή: verywell.com