Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους ηλικίας ενός έως δώδεκα μηνών, που δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια, αλλά συμβαίνει ξαφνικά και αναίτια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε βρέφη ενός έως τεσσάρων μηνών, ενώ γενικότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων έχει παρατηρηθεί σε μωρά μικρότερα των έξι μηνών. Συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου, για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τον ύπνο. Ο κίνδυνος μπορεί να υφίσταται, αλλά είναι σπάνιος, καθώς στατιστικά συμβαίνει σε 1 στα 1000 βρέφη.

Γονείς, δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Κοιμηθείτε με το μωρό σας στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, έως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

Έχετε μόνιμα εγκατεστημένα/τοποθετημένα στο δωμάτιο που κοιμάστε ένα θερμόμετρο και ένα υγρόμετρο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 20-22◦C και η υγρασία μεταξύ 40-60%, ανεξαρτήτως εποχής.

Φροντίστε να μην υπερθερμαίνεται. Φορέστε του ένα ρούχο παραπάνω από αυτό που φοράτε εσείς για να νιώθει άνετα στη θερμοκρασία του δωματίου. Ο ιδρώτας και τα υγρά μαλλιά δείχνουν ότι έχει ζεσταθεί πολύ.

Επιλέξτε προσεκτικά το μέρος που θα κοιμηθεί. Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο, σκληρό στρώμα, χωρίς μαξιλάρι και χωρίς παιχνίδια. Επίσης, μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται για πολλή ώρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου, στο ρηλάξ ή στο καρότσι, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμονής, εάν το κεφαλάκι του γέρνει πολύ προς τα εμπρός.

Βασικός κανόνας είναι να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα. Όταν ένα μωρό κοιμάται μπρούμυτα, αυξάνονται οι πιθανότητες να ζεσταθεί πολύ, να έχει παύσεις στην αναπνοή του και να αναπνεύσει τον αέρα που μόλις εξέπνευσε, ο οποίος δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο. Αποφύγετε να βάζετε το μωρό στο πλάι, καθώς μπορεί εύκολα να γυρίσει μπρούμυτα.

Μην εκθέτετε το μωρό σας σε χώρους καπνιζόντων/καπνιστών. Απαγορεύστε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι!

Κάντε στο μωρό σας όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Θηλάστε αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες, καθώς ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά πολύ το ρίσκο του αιφνίδιου θανάτου.

Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Μην εκθέτετε το μωρό στον καπνό του τσιγάρου και μην το αγκαλιάζετε, εάν φοράτε ρούχα, που έχουν εκτεθεί σε χώρο καπνιστών.

Γεωργία Νύκταρη,

Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΜΕΝΝ, «ΓΑΙΑ» Μαιευτική – Γυναικολογική


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter