Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθήματα μπορεί να μοιάζουν πολύ τρομακτικά όταν είσαι παιδί. Είτε είσαι πολύ μικρό παιδάκι είτε είσαι στην εφηβεία.

Και ενώ εμείς νομίζουμε, ότι τα παιδιά είναι ικανά να κατανοήσουν και να εκφράσουν αυτά που νιώθουν, η αλήθεια είναι, πως δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν και είναι κάτι, το οποίο πρέπει να διδαχθούν.

Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι για να το κάνουν αυτό; Μα, φυσικά, οι γονείς!

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

Δώστε ονόματα στα συναισθήματα

Πολύ συχνά, εμείς οι ενήλικες ξεχνάμε, ότι τα μικρά παιδιά φοβούνται ό,τι δεν έχει όνομα. Επίσης, ξεχνάμε, πως δεν ξέρουν πάντα τι τους συμβαίνει, ειδικά όταν βρίσκονται στην μέση ενός συναισθηματικού ξεσπάσματος.

Στα μωρά και τα νήπια καλό είναι να εκφράζετε με λέξεις τα όσα νιώθουν. Για παράδειγμα, πείτε: «Τώρα νιώθεις θυμωμένος». Έτσι τα βοηθάτε να καταλάβουν τι τους συμβαίνει ακριβώς.

Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους εφήβους θα ήταν καλύτερο να εξηγήσουμε τα όσα βιώνουν και να τους ξεκαθαρίσουμε, ότι τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν είναι φυσιολογικά για την ηλικία τους.

Τα συναισθήματα δεν είναι «λάθος»

Μερικές φορές στην προσπάθεια μας το παιδί μας να νιώσει καλύτερα, εμείς οι γονείς προσπαθούμε να του δώσουμε κατευθύνσεις για το πώς θα νιώσει. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ελέγξει το πώς θα αντιδράσει ή θα νιώσει για κάτι.

Αντί να προσπαθείτε να «διορθώσετε» τα συναισθήματα των παιδιών σας, επικυρώστε τα συναισθήματά τους λέγοντας «Καταλαβαίνω, ότι νιώθεις απογοητευμένος και αυτό δεν είναι λάθος», προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείξετε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά: «Μπορεί να νιώθεις απογοητευμένος, αλλά δεν μπορείς να πετάς πράγματα παντού. Αν θες ούρλιαξε σε αυτό το μαξιλάρι».

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο παιδί μια διέξοδο για να ξεσπάσει, ώστε να μάθει ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά.

Μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα

Φανερώστε τι νιώθετε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας με λέξεις. Πείτε, ότι θυμώσατε ή ότι ενθουσιαστήκατε με κάτι. Φυσικά, προσπαθήστε να έχετε και την αντίδραση που θα θέλατε το παιδί σας να έχει, ώστε να παραδειγματιστεί από εσάς.

Μιλήστε για τα συναισθήματα των άλλων

Αφού το παιδί σας καταλάβει ποιες λέξεις αντιστοιχούν σε ποια συναισθήματα ή, για τα μεγαλύτερα παιδιά, τους λόγους πίσω από ορισμένα συναισθήματα, μπορείτε να του δείξετε και πώς οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν άλλους ανθρώπους. Και έτσι θα μάθουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τα συναισθήματα των άλλων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον γιο σας, ότι αντιλαμβάνεστε, πως νιώθει θυμό, αλλά με το να φωνάζει και να πετά πράγματα κάνει την αδερφή του λυπημένη. Η κόρη σας θα καταλάβει τι σημαίνει «λυπημένη» και πιθανότατα να μην θέλει να συνεχίσει να πειράζει τον αδερφό της. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει και την μετέπειτα σχέση των παιδιών σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter