Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Αν είναι για εμάς τους ενήλικες είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, φανταστείτε πόσο πιο τρομακτικό και περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό για τα παιδιά μας.

Τα παιδιά, και δεν αναφερόμαστε μόνο στα μικρά, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν, αλλά και να εκφράσουν τα όσα συμβαίνουν μέσα τους.

Και ενώ νομίζουμε, ότι τα παιδιά θα έπρεπε να μπορούν να επικοινωνούν τα όσα νιώθουν, είναι και αυτό κάτι το οποίο πρέπει να διδαχθούν.

Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν, αλλά και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους.

Δώστε ονόματα στα συναισθήματα

Εμείς οι μεγαλύτεροι μπορεί να ξεχνάμε, ότι τα συναισθήματα για τα παιδιά είναι κάτι το άγνωστο και το τρομακτικό. Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει πάντα, ειδικά όταν βρίσκονται στη δίνη μιας έντονης συναισθηματικής στιγμής.

Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας νιώθουν πάντα καλύτερα όταν οι λέξεις ταιριάζουν με το συναίσθημα. «Τώρα είσαι θυμωμένος», θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί σας, έτσι θα το βοηθήσετε να σκεφτεί: «Θυμός, αυτό νιώθω τώρα».

Στα μεγαλύτερα παιδιά ίσως βοηθήσει το να τους εξηγήσετε μερικές αλλαγές τις οποίες βιώνουν, αλλά και το ότι το να νιώθουν τόσο έντονα συναισθήματα είναι φυσιολογικό για την ηλικία τους.

Τα συναισθήματα δεν είναι «λάθος»

Ορισμένες φορές, στην προσπάθειά μας να κάνουμε το παιδί μας να νιώσει καλύτερα, «διορθώνουμε» αυτά που νιώθει και προσπαθούμε να το κάνουμε να νιώσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ελέγξει το πώς θα νιώθει για κάποιον ή κάτι. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι το πώς θα δράσει.

Προσπαθήστε να «επικυρώσετε» τα συναισθήματα του παιδιού σας λέγοντας, «Καταλαβαίνω, ότι αυτή τη στιγμή νιώθεις μπερδεμένος και απογοητεύμενος», αλλά παράλληλα διορθώστε την συμπεριφορά του σημειώνοντας «Μπορείς να νιώθεις έτσι, δεν είναι λάθος, αλλά δεν μπορείς να πετάς πράγματα». Και τότε μπορείτε να δώσετε μια εναλλακτική λύση, όπως: «Όταν νιώθεις απογοητευμένος μπορείς να πάρεις ένα μαξιλάρι και να φωνάξεις μέσα σε αυτό ή να χτυπήσεις τα πόδια δυνατά». Το σημαντικό είναι να δίνετε στο παιδί σας μια αποδεκτή εναλλακτική πρόταση και όχι να του εξηγείτε μόνο τι δεν είναι αποδεκτό να κάνει.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

Εκφράστε με λόγια τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να πείτε, ότι νιώθετε θυμωμένη ή ενθουσιασμένη και να δείξετε αυτό σας το συναίσθημα. Το επιθυμητό είναι να επιδείξετε και την σωστή αντίδραση, εκείνη που εσείς θα θέλατε το παιδί σας να έχει. Αν δεν τα καταφέρετε μια φορά σε αυτό, μιλήστε με το παιδί σας για το τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

Τα συναισθήματα των άλλων

Αφού θα έχετε δώσει ονόματα σε κάθε συναίσθημα και το παιδί θα έχει καταλάβει τι νιώθει κάθε φορά, μπορείτε να του εξηγήσετε, ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές προκαλούν και συγκεκριμένα συναισθήματα στους άλλους. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας σε μεταγενέστερες σχέσεις του. Επίσης, του δίνετε να καταλάβει, ότι και τα συναισθήματα των άλλων είναι σημαντικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter