Αρχική Γωνιά του Μαθητή Πώς να βοηθήσετε τους αριστερόχειρες μαθητές στη γραφή

Πώς να βοηθήσετε τους αριστερόχειρες μαθητές στη γραφή

Πώς να βοηθήσετε τους αριστερόχειρες μαθητές στη γραφή

Μπορεί το ποσοστό των αριστερόχειρων να μην είναι μικρό ανά τον κόσμο, ωστόσο λίγα είναι αυτά που μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε πρακτικά επίπεδο, ώστε να εξυπηρετείται η καθημερινότητά τους –τα παλαιότερα χρόνια, μάλιστα, δεν επιτρεπόταν καν να είναι κανείς αριστερόχειρας και όσοι μικροί μαθητές είχαν αυτό το χαρακτηριστικό, πραγματικά υπέφεραν μέχρι να καταφέρουν να γράφουν σωστά με το δεξί.

Οι καιροί, ωστόσο, άλλαξαν, οι γονείς άρχισαν να ακούν τους παιδιάτρους και τους εκπαιδευτικούς και εδώ είμαστε τώρα, για να μάθουμε πώς θα κάνουμε τη ζωή του αριστερόχειρα παιδιού μας πιο εύκολη, τόσο εμείς όσο και οι δάσκαλοί του:

  • Ο δάσκαλος σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχει υπόψη του ότι η γραφή με το αριστερό χέρι δεν είναι όμοια με τη γραφή με το δεξί.
  • Σε καμία περίπτωση ο δάσκαλος δεν θα ασκήσει πίεση στον αριστερόχειρα, ούτε θα επιχειρήσει να του αλλάξει χέρι. Θα υποδείξει, όμως, στον μαθητή να τοποθετεί το τετράδιό του έχοντας την αριστερή γωνία ψηλότερη από τη δεξιά.
  • Ο αριστερόχειρας μαθητής πρέπει να μάθει να μην πιέζει το μολύβι ή το στυλό του πολύ πάνω στο χαρτί, αλλά να γράφει μαλακά. Να κρατά το μολύβι ή το στυλό του ψηλότερα από το δεξιόχειρα. Έτσι αποφεύγονται τα μουντζουρώματα. Ακόμα να μάθει να κρατά το όργανο γραφής σφιχτά στο χέρι.
  • Το φως σε κάθε περίπτωση να πέφτει από τον αριστερό ώμο.
  • Ο αριστερόχειρας μαθητής της Α΄ Τάξης  πρέπει να ασκείται συχνά σε μεγάλα γράμματα πάνω σε μεγάλο χαρτί. Ο δάσκαλος θα του υποδεικνύει συνεχώς στην αρχή, ότι πρέπει να γράφει από τα αριστερά προς τα δεξιά του τετραδίου του. Δε θα πιέσει όμως το παιδί να ακολουθήσει τη φορά των γραμμάτων, φορά που εξυπηρετεί τα δεξιόχειρα παιδιά. Τέλος, θα παρέχει σε αυτό όλα τα μέσα (θέση, υλικά), ώστε να προσαρμοστεί ομαλά στο σχολείο και να μάθει τη γραφή που του ταιριάζει.

*Οι παραπάνω συμβουλές προέρχονται από το άρθρο του Διευθυντή του 35ου Δημοτικού Πάτρας Ευάγγελου Κομποχόλη, το οποίο είναι δημοσιευμένο στην Επιστημονική Εφημερίδα «Διαπαιδαγώγηση».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.