Πώς οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία ως ενήλικες;

Οι φιλίες που διαμορφώνουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών και εφηβικών χρόνων, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία κατά την ενηλικίωση μας, όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που δημιούργησαν στενές και ουσιαστικές φιλίες παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας στα μέσα της δεκαετίας των 20 σε σχέση με δημοφιλείς συμμαθητές τους που έκαναν πιο επιφανειακές σχέσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια εξέτασαν 169 έφηβους με βάση τη φυλή και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο σε διάστημα 10 ετών, από την ηλικία των 15 ετών μέχρι τα 25 έτη. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους στενούς φίλους τους, ενώ παράλληλα διερευνούσαν θέματα όπως το άγχος, την κοινωνική αποδοχή, την αυτοεκτίμηση και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν, επίσης, συνεντεύξεις με τους στενούς φίλους των συμμετεχόντων, προκειμένου να εξετάσουν το πώς βλέπουν οι ίδιοι τη σχέση με τους εθελοντές της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Child Development και αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν συνάψει δυνατές και ουσιαστικές φιλίες στην ηλικία των 15 ετών, απολάμβαναν καλύτερα τη ζωή στα 25 έτη από άποψη ευημερίας. Οι ίδιοι είχαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, αυξημένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Από την άλλη, εκείνοι που θεωρούνταν πιο δημοφιλείς από τους συνομηλίκους τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να δεθούν με κάποιο άτομο περισσότερο, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους ως ενήλικες.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας, Joseph Allen, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η δημιουργία ισχυρών στενών φιλιών είναι πιθανότατα ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της εφηβικής κοινωνικής εμπειρίας. Το να είσαι απλά αποδεκτός από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θέση μιας βαθιάς και υποστηρικτικής φιλίας. Και αυτές οι εμπειρίες μένουν μαζί μας, ανεξάρτητα ​​από αυτό που μπορεί να συμβεί αργότερα».