Αρχική InfoKids Νέα Πώς οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία ως ενήλικες;

Πώς οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία ως ενήλικες;

Πώς οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία ως ενήλικες;

Οι φιλίες που διαμορφώνουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών και εφηβικών χρόνων, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία κατά την ενηλικίωση μας, όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που δημιούργησαν στενές και ουσιαστικές φιλίες παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας στα μέσα της δεκαετίας των 20 σε σχέση με δημοφιλείς συμμαθητές τους που έκαναν πιο επιφανειακές σχέσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια εξέτασαν 169 έφηβους με βάση τη φυλή και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο σε διάστημα 10 ετών, από την ηλικία των 15 ετών μέχρι τα 25 έτη. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους στενούς φίλους τους, ενώ παράλληλα διερευνούσαν θέματα όπως το άγχος, την κοινωνική αποδοχή, την αυτοεκτίμηση και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν, επίσης, συνεντεύξεις με τους στενούς φίλους των συμμετεχόντων, προκειμένου να εξετάσουν το πώς βλέπουν οι ίδιοι τη σχέση με τους εθελοντές της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Child Development και αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν συνάψει δυνατές και ουσιαστικές φιλίες στην ηλικία των 15 ετών, απολάμβαναν καλύτερα τη ζωή στα 25 έτη από άποψη ευημερίας. Οι ίδιοι είχαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, αυξημένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Από την άλλη, εκείνοι που θεωρούνταν πιο δημοφιλείς από τους συνομηλίκους τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να δεθούν με κάποιο άτομο περισσότερο, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους ως ενήλικες.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας, Joseph Allen, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η δημιουργία ισχυρών στενών φιλιών είναι πιθανότατα ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της εφηβικής κοινωνικής εμπειρίας. Το να είσαι απλά αποδεκτός από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θέση μιας βαθιάς και υποστηρικτικής φιλίας. Και αυτές οι εμπειρίες μένουν μαζί μας, ανεξάρτητα ​​από αυτό που μπορεί να συμβεί αργότερα».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter