Αρχική InfoKids Διατροφή & Fitness Πώς σχετίζεται η διατροφή του παιδιού με την ανάπτυξη ΔΕΠΥ

Πώς σχετίζεται η διατροφή του παιδιού με την ανάπτυξη ΔΕΠΥ

Πώς σχετίζεται η διατροφή του παιδιού με την ανάπτυξη ΔΕΠΥ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, φαίνεται πως η χαμηλή προσκόλληση στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής πιθανόν να συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Η ΔΕΠΥ αποτελεί μία από τις συχνότερες νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα. Αν και τα ακριβή αίτια εμφάνισής της δεν έχουν ξεκαθαριστεί, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η ποιότητα της διατροφής ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο.

Ερευνητές από πανεπιστήμιο στην Ισπανία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η προσκόλληση στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο συνδέεται με την πιθανότητα διάγνωσης ΔΕΠΥ. Για το σκοπό αυτό, ανέλυσαν δεδομένα από 120 παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 16 ετών, εκ των οποίων το 50% είχαν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ. Η διατροφική πρόσληψη των παιδιών αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων από τα οποία προσδιορίστηκε ο βαθμός προσκόλλησης στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Συνολικά, τα παιδιά με υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισης ΔΕΠΥ φάνηκε να είναι υψηλότερο μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες γλυκών και σακχαρούχων ροφημάτων και είχαν χαμηλή πρόσληψη λιπαρών ψαριών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις φαίνεται πως οι διατροφικές συνήθειες πιθανόν να σχετίζονται σε ένα βαθμό με την ανάπτυξη ΔΕΠΥ. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, οι παρατηρούμενες συσχετίσεις θα πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες μελέτες.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.