Αρχική InfoKids Υγεία Πώς θα αποτρέψουμε το παιδί μας από το να βλέπει πολύ τηλεόραση!

Πώς θα αποτρέψουμε το παιδί μας από το να βλέπει πολύ τηλεόραση!

Πώς θα αποτρέψουμε το παιδί μας από το να βλέπει πολύ τηλεόραση!

«Αν και η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, με απασχολεί ένα θέμα με την 6χρονη κόρη μου και φαντάζομαι ότι θα το αντιμετωπίσω και του χρόνου και θα ήθελα τη γνώμη σας. Η κόρη μου περνάει πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση όταν έχει τελειώσει από τα άλλα που πρέπει να κάνει μέσα στην ημέρα της. Δεν ακούει κανέναν σε αυτό και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ». Κα. Μαίρη

Είτε μας αρέσει, είτε όχι η τηλεόραση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς αυτή (όπως και χωρίς κινητό, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πώς είναι η ζωή χωρίς αυτά, είναι αυτονόητα!)

Από την άλλη πλευρά, ο ελεύθερος χρόνος στα παιδιά είναι απαραίτητος και επιβεβλημένος. Και όταν λέμε «ελεύθερο χρόνο» εννοούμε ακριβώς αυτό, δηλαδή το παιδί δεν έχει να κάνει τίποτα συγκεκριμένο και είναι ελεύθερο να επιλέξει το ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει αυτό τα διάστημα της ημέρας.

Οι γονείς συνήθως λένε: «Τώρα που είναι μικρό, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον χρόνο του». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόγραμμα του παιδιού να επιβαρύνεται με μια σειρά από εξωσχολικές δραστηριότητες και έτσι το παιδί να κουράζεται, να εκνευρίζεται και να μην εκτονώνεται όπως πρέπει.

Χρήσιμο είναι μέσα στην εβδομάδα να υπάρχουν κάποιες ώρες, όπου το παιδί θα είναι αυτό που θα αποφασίζει για τον χρόνο του και πώς θα το «περάσει». Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό, το παιδί να (συν)αποφασίζει με το γονιό τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα λάβει μέρος. Αν και μερικές για τους γονείς είναι «αναπόφευκτες» όπως πχ. οι ξένες γλώσσες για το παιδί, κάποιες άλλες σίγουρα έχουν να κάνουν με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των παιδιών.

Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να προτιμά ένα συλλογικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, ενώ κάποιο άλλο να του αρέσει να ζωγραφίζει, κτλ. Ακούστε και παρατηρήστε το παιδί σας για να ανιχνεύσετε αυτά τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και έτσι να επιλέξετε από κοινού κάτι που θα το ευχαριστεί. Επίσης, είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί τη δυνατότητα της επιλογής, αλλά και της δοκιμής. Μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί να περάσει από μια σειρά δραστηριοτήτων προκειμένου να καταλήξει σε εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα.

Στόχος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων πρέπει να είναι:

- Η εκμάθηση κανόνων

- Η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας

- Η ενίσχυση των δυνατών σημείων και η τόνωση του αυτό-συναισθήματος

- Η κοινωνικοποίηση

Και όχι το «ξεφόρτωμα» των παιδιών προκειμένου να έχουν οι γονείς λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εκείνους., ούτε η ανάγκη των γονιών να δείξουν πόσο «καλοί γονείς» είναι στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

παιδί βλέπει τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι ένα σημαντικό «μέσο αξιοποίησης» του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά. Για να κατανοήσουμε τη σχέση του παιδιού με την τηλεόραση, είναι πολύ βοηθητικό να τα παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τις συνήθειές τους, τα προγράμματα που παρακολουθούν, τον τρόπο που παρακολουθούν, κτλ.

Έχοντας παρατηρήσει όλα αυτά, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να δώσει στην τηλεόραση το χώρο και το χρόνο που πρέπει στη ζωή του (πριν από αυτό όμως σκεφτείτε τον χρόνο που έχει στην δική σας ζωή...!).

Είναι σημαντικό να του δείξουμε και εμείς ότι δεν εξαρτόμαστε από την τηλεόραση. Όταν το παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου η τηλεόραση είναι ανοιχτή όλη μέρα, ακόμα και όταν δεν βλέπει κανείς κάτι συγκεκριμένο, είναι λογικό να της δώσει μεγαλύτερη σημασία απ' ότι πρέπει. Δεν χρειάζεται η τηλεόραση να βρίσκεται στο κέντρο του χώρου, αλλά και της οικογενειακής ζωής.

Πάρτε λίγο χρόνο όταν τα παιδιά σας βλέπουν τηλεόραση και συζητήστε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να γίνετε ενοχλητικοί, αλλά να σας δοθεί η αφορμή για συζήτηση μέσα από αυτό που βλέπει το παιδί.

Γενικότερα αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας, ανεξαρτήτως τηλεόρασης.

Μην κάνετε την τηλεόραση συνεχώς επίκεντρο της διαμάχης σας με τα παιδιά, συζητήστε το θέμα και (επιτέλους!) ακούστε και την δική τους άποψη.

Η απόλυτη διακοπή της τηλεόρασης, δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, μόνο εκνευρισμό και έντονες διαμάχες. Μειώστε την σταδιακά, δίνοντας εναλλακτικές στα παιδιά να κάνουν κάτι άλλο, αντί αυτού (το διάβασμα δεν είναι εναλλακτική!)

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο λιγότερο έχουν ανάγκη την τηλεόραση. Σκεφτείτε ότι ένα παιδί κάτω των 4 και 5 ετών δεν μπορεί να καταλάβει τη συνέχεια μια ταινίας. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να μην εξαρτηθούν από αυτή.

Από τη στιγμή που η τηλεόραση επιτρέπεται, σημαίνει κυρίως διασκέδαση, χαλάρωση, κτλ. Δεν είναι ώρα για διδάγματα, όταν βλέπει το αγαπημένο του τηλεοπτικό προϊόν. Έχετε όλο το χρόνο να το κάνετε αργότερα.

Επίσης, να θυμόσαστε ότι, κανένα μέσο δεν είναι βλαβερό από μόνο του, ο ρόλος που το επιτρέπουμε να πάρει στη ζωή μας όμως, μπορεί να το κάνει.

Άλλωστε η τηλεόραση είναι (και πάλι θέλοντας και μη) μια από τις βασικότερες πηγές πληροφοριών (αν όχι η βασικότερη μαζί με τους υπολογιστές) τόσο για μας, όσο και για τα παιδιά μας. Και σίγουρα αν σας ρωτούσαν, αν θέλετε τα παιδιά σας να υστερούν σε πληροφόρηση, θα λέγατε 'σίγουρα όχι'. Επιλέξτε σωστά και αναπτύξτε κριτική σκέψη στα παιδιά σας για να φτάσει σε σημείο να επιλέγει και το ίδιο.

Eυαγγελία Κλείτσα

Ψυχολόγος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter