Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο και αφράτο πασχαλινό τσουρέκι

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται, οπότε κι εμείς εν όψει των εορταστικών ημερών, μπαίνουμε στην κουζίνα παρέα με τα παιδιά και φτιάχνουμε τη μυστική μας συνταγή για απίθανα αφράτα τσουρέκια. Μια γεύση που έχει μείνει χαραγμένη στην παιδική μας μνήμη και μας ακολουθεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Υλικά για 3 τσουρέκια

1 κιλό αλεύρι
80γρ. μαγιά
200γρ. βούτυρο
250γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα βανίλια
1 αβγό για το άλειμμα των τσουρεκιών
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι: Σε ένα μπολ αδειάζετε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και 150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο. Τα ανακατεύετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος. Χτυπάτε στο μίξερ 100γρ βούτυρο, 220γρ. ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Ρίχνετε μέσα το προζύμι που ετοιμάσατε και σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι κοσκινιστό.Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο μέσα στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Αδειάζετε τη ζύμη μέσα σε μια μεταλλική λεκάνη, τη σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες και τη βάζετε στο φούρνο να φουσκώσει στους 40ο για 1 ώρα.Τη βγάζετε, την ξαναζυμώνετε για 2΄-3΄ και την ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλη ½ ώρα.Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο και την κόβετε σε 9 μπαλίτσες.Λαδώνετε μια λεία επιφάνεια και πλάθετε κάθε μπαλίτσα σε μακριά λεπτά ρολάκια.

Πλέκετε 3 ρολά σε κοτσίδα και στην άκρη της βάζετε 1 κόκκινο αβγό.Τα ακουμπάτε σε καλά λαδωμένο ταψί στο οποίο έχετε βάλει λαδόκολλες.
Χτυπάτε 1 αβγό με λίγο νερό και αλείφετε τα τσουρέκια. Αν θέλετε τα πασπαλίζετε και με αμύγδαλα φιλέ.Ψήνετε για 1 ώρα στους 170ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

κεντρική φωτο: glykasweets.com