Αρχική Σχολή Γονέων Πώς θα γίνουν τα παιδιά σας οι καλύτεροι φίλοι

Πώς θα γίνουν τα παιδιά σας οι καλύτεροι φίλοι

Πώς θα γίνουν τα παιδιά σας οι καλύτεροι φίλοι

Ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους γονείς είναι η σχέση μεταξύ των παιδιών τους. Όταν εκείνα είναι ήρεμα και παίζουν αρμονικά τότε οι γονείς είναι ευτυχισμένοι. Όταν τσακώνονται, από την άλλη, μια μαχαιριά σκίζει την καρδιά τους.

Κάθε μαμά και μπαμπάς θα ήθελε τα παιδιά του να είναι φίλοι, αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Και όχι επειδή τα αδέρφια δεν αγαπιούνται μεταξύ τους, αλλά επειδή μπορεί απλώς να μην ταιριάζουν ή να έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Όπως και να έχει, τα αγαπημένα αδέρφια είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα και η σχέση τους μια από τις πιο δυνατές.

Η Elisabeth Mcknight, μητέρα δύο παιδιών, παρουσιάζει στο blog της (elisabethmcknight.com) πώς εκείνη κατάφερε να δημιουργήσει μια φιλική σχέση ανάμεσα στα παιδιά της.

«Το να βλέπω τον γιο και την κόρη μου να μεγαλώνουν και να γίνονται φίλοι αποτελεί το αγαπημένο μου κομμάτι στην μητρότητα. Ναι, η πρώτη αγκαλιά, το πρώτο χαμόγελο, η πρώτη τους λέξη ήταν καθηλωτικά, αλλά το να τα παρακολουθώ να αγαπιούνται είναι χιλιάδες φορές καλύτερο!

Πάλεψα πολύ για να χτίσω τη σχέση τους. Μιλούσα στον γιο μου για την αδερφή του από νωρίς, ήρθε και την είδε στο μαιευτήριο. Δεν είμαι ειδικός, έχω δύο παιδιά και είμαι μαμά για περίπου 3 χρόνια. Άκουσα, είδα, διάβασα και σκέφτηκα πολλά.

Αυτόν, τον λίγο, καιρό, όμως, έμαθα, ότι το να είναι φίλοι τα αδέρφια είναι πολύ σημαντικό.  Με βοήθησε, φυσικά, και η σχέση μου με τα δικά μου αδέρφια, τους καλύτερούς μου φίλους.

Τα αδέρφια που τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους αποκτούν μια πολύ γερή σχέση για όλη τους τη ζωή, ενώ κάνουν τον ρόλο μου λιγάκι πιο… εύκολο! Παίζουν μαζί, διασκεδάζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλο και τις περισσότερες φορές το κάνουν χωρίς φωνές και δάκρυα.

Παρακάτω σας παρουσιάζω τρόπους για να ενθαρρύνετε την ουσιαστική αδερφική σχέση ανάμεσα στα παιδιά σας από μικρή ηλικία.

Ξεκινήστε με το παιχνίδι στον ίδιο χώρο

Ακόμα και αν τα παιδιά σας δεν παίζουν εκείνη την ώρα κάτι κοινό, διαμορφώστε ένα δωμάτιο, έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν κοντά το ένα στο άλλο. Εγώ χρησιμοποιώ τους “σταθμούς”. O γιος μου, που είναι 3, παίζει στο τραπεζάκι με τα αυτοκινητάκια του και το 19 μηνών κορίτσι μου στο πάτωμα δίπλα του. Συνήθως, έπειτα από λίγο ο ένας αναζητά τον άλλο και το κοινό παιχνίδι ξεκινά!

Χρόνος

Δώστε στα αδέρφια την ευκαιρία να γίνουν συμπαίκτες, αφήνοντάς τους χρόνο να κάνουν πράγματα μαζί.

Μην πιέζετε καταστάσεις

Το αν και πότε θα γίνουν τα παιδιά σας φίλοι, εξαρτάται από το ηλικιακό κενό που τα χωρίζει. Μπορεί, επίσης, να μην νιώθουν έτοιμα ακόμα ή μπορεί και να νιώθουν, αλλά κάποια στιγμή κάποιο από τα παιδιά σας θα θέλει να παίξει μόνο! Μην τα αναγκάσετε να παίξουν μαζί, αν δεν το θέλουν. Να δείτε πως στο τέλος θα καταλήξουν να διασκεδάζουν μαζί, απλώς θέλουν τον χρόνο τους.

Ίδια παιχνίδια

Μια από τις καλύτερες συμβουλές που πήρα ήταν να μην χωρίζω τα παιχνίδια. Όλα έπρεπε να ανήκουν και στους δυο. Μπορεί να μην συμβαίνει για όλα τα πράγματα, αλλά είναι ο βασικός κανόνας. Το καθένα έχει τη δική του κουβέρτα και το αγαπημένο του παιχνίδι, αλλά μέχρι εκεί. Όταν κάποιος φέρνει αυτοκινητάκια στο γιο μου και κούκλες στην κόρη μου, μπαίνουν στο ίδιο καλάθι παιχνιδιών.

Μείνετε έξω από τις διαφωνίες

Σε συνέχεια του παραπάνω, είναι σημαντικό τα παιδιά να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους μόνα τους. Όσο μπορείτε, μην ανακατεύεστε στις διαφωνίες τους και δείτε πώς μπορούν και εκείνα να διεκπεραιώσουν τις διαφωνίες τους. Μπορεί να εκπλαγείτε! Επίσης, όταν τσακώνονται για ένα παιχνίδι πάρτε το και από τα δυο. Ακούγεται σκληρό, αλλά έτσι θα ξέρουν, ότι την επόμενη φορά πρέπει να λειτουργήσουν σωστά, αν δεν θέλουν να χάσουν το παιχνίδι τους.

Αφήστε τη σύγκριση

Τουλάχιστον μπροστά τους. Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας, γιατί αυτό μπορεί να τα πληγώσει πολύ βαθιά και να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση τους με τα αδέρφια τους.

Επαινέστε την καλή συμπεριφορά

Όταν βλέπετε το παιδί σας να μοιράζεται, να προσφέρει ή να βοηθά το άλλο αναδείξτε αυτή τη συμπεριφορά του. Χαρακτηρίστε την, μάλιστα, ευγενική και βοηθητική.

Δείξτε πόση πλάκα έχει

Το παιχνίδι με τα αδέρφια μας μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό. Δείξτε στα παιδιά σας πόση πλάκα μπορεί να έχει. Όταν ο γιος μου δεν θέλει να παίξει με την κόρη μου με τα τουβλάκια, για παράδειγμα, κάθομαι μαζί της, εκείνος βλέπει πόσο διασκεδάζουμε και μετά από λίγο έρχεται στην παρέα μας. Αργότερα ούτε που αντιλαμβάνονται, ότι έφυγα από δίπλα τους…

Δώστε χρόνο στο κάθε παιδί σας

Το να παίζουν μαζί τα παιδιά σας δεν σημαίνει, ότι πρέπει να είναι και όλη την ώρα παρέα, ούτε και εσείς να τα βλέπετε σαν ένα! Τα αδέρφια συμπεριφέρονται καλύτερα και στους άλλους και μεταξύ τους, όταν νιώθουν ότι τα αγαπούν και παίρνουν ίδιο μερίδιο προσοχής από τους γονείς.

Θέστε ορισμένους κανόνες

Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να παίζουν μαζί. Για παράδειγμα, δεν τραβάμε ποτέ κάτι από τα χέρια του άλλου, ακόμα κι αν έπαιζες πρώτος με αυτό. Προσαρμόστε τους κανόνες σας στις ηλικίες και τις ανάγκες των παιδιών σας και κάντε το παιχνίδι τους, ακόμα πιο διασκεδαστικό.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter