Αρχική InfoKids Υγεία Πώς θα καταλάβω άμα το παιδί μου έχει πρόβλημα με την όραση του

Πώς θα καταλάβω άμα το παιδί μου έχει πρόβλημα με την όραση του

Πώς θα καταλάβω άμα το παιδί μου έχει πρόβλημα με την όραση του

Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση είτε παίζοντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια στο tablet ή τον υπολογιστή. Εσείς δικαίως φωνάζετε να ελαττώσουν τις ώρες που σπαταλούν μπροστά στην εκάστοτε οθόνη αλλά τα λόγια σας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Και τότε σας πιάνει η ανησυχία για την όραση του παιδιού. Η Λιάνα Κούτσικου, Οπτικός, μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε μήπως το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στην όρασή του.

Μπορεί να υπάρχει μια σειρά από σημάδια για να το καταλάβουμε:

Μήπως το παιδί σας κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση;
Μήπως έχει πρόβλημα διατήρησης της συγκέντρωσης ενώ κάνει την εργασία του;
Μήπως έχει δυσκολία στην αντιγραφή από τον πίνακα στο σχολείο;
Μήπως παραπονιέται για θολή όραση, πονοκεφάλους, ή πόνο στα μάτια;

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλές παθήσεις των ματιών δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, και τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν ότι η όραση τους δεν είναι τέλεια, επειδή νομίζουν ότι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι. Μαθαίνουν να ζουν με τα προβλήματα όρασης τους, χωρίς τον καθορισμό τους, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα στο σχολείο και αργότερα στη ζωή.

Δυστυχώς, μερικοί μαθητές λανθασμένα χαρακτηρίζονται ότι έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς, όταν μπορεί απλά να έχουν προβλήματα όρασης. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε τακτικές εξετάσεις των ματιών.

Σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να εξετάζουν τα μάτια τους;

Συνιστάται πλήρης έλεγχος στην ηλικία των τεσσάρων έως πέντε ετών. Μετά την πρώτη εξέταση είναι σκόπιμο να επιστρέφουν κάθε χρόνο ή όπως απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν η μαμά ή ο μπαμπάς φορούν γυαλιά.

Μπορεί το παιδί να κάνει εξέταση των ματιών ακόμα και όταν δεν μπορεί να διαβάσει;

Ναι. Χρησιμοποιείται μια σειρά συγκεκριμένων τεχνικών εξέτασης, με φιλικά προς το παιδί αντικείμενα, κάρτες και παιχνίδια, έτσι ώστε ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά που δεν ξέρουν γράμματα ή δεν είναι αρκετά μεγάλα για να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις να εξεταστούν με ακρίβεια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter