Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά;

Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας ανά τον κόσμο, ερευνητές από τη Φινλανδία έρχονται να υποστηρίξουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περιττή, αφού η κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 530 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι στο 73% των περιπτώσεων η χειρουργική επέμβαση μπορούσε να αποφευχθεί και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Ωστόσο, το 27% εκείνων των ασθενών που αρχικά ακολούθησαν ενδοφλέβια θεραπεία με αντιβιοτικά, αναγκάστηκαν στη συνέχεια να προβούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Όπως εξηγεί η Dr. Paulina Salminen από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Turku της Φινλανδίας, υπάρχουν δύο μορφές σκωληκοειδίτιδας: εκείνη που απαιτεί πάντα χειρουργική επέμβαση και μια πιο ήπια που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζουν την ηπιότερη μορφή. Το πιο σοβαρό είδος σκωληκοειδίτιδας (οξεία) μπορεί να προκαλέσει ρήξη και είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ η αντιμετώπιση της απαιτεί την χειρουργική αφαίρεση της απόφυσης. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια το είδος της σκωληκοειδίτιδας που έχει κάποιος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εξελίξεις στον τομέα των αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέπουν την επιλογή διαφορετικής θεραπείας για την σκωληκοειδίτιδα, αφού τα φάρμακα είναι πλέον πολύ ισχυρά. Σε κάθε περίπτωση, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει τουλάχιστον να αναλογιστούν αυτή την πιθανότητα για τις περιπτώσεις της ήπιας μορφής της ασθένειας.