Γονείς ποντάρουν χρήματα στους «καλούς» δασκάλους σε Δημοτικό Σχολείο της Αμερικής

Πώς θα σας φαινόταν αν την αξιολόγηση των δασκάλων των παιδιών σας την είχατε εσείς, οι γονείς τους;

Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι ένα μείζον ζήτημα παγκοσμίως και ένα σχολείο στη Νέα Υόρκη σκέφτηκε έναν τρόπο για να «περάσει» αυτή στα χέρια των γονέων.

Ο Σύλλογος Γονέων, συγκεκριμένα, του Δημοτικού Σχολείου Markham στην πολιτεία Όρεγκον της Νέας Υόρκης αποφάσισε οι γονείς να είναι εκείνοι που θα διαλέγουν τους καλύτερους δασκάλους για τα παιδιά τους μέσω… στοιχημάτων!

Ακριβώς όπως διαβάζετε. Οι γονείς θα στοιχηματίζουν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και εκείνοι που θα έχουν τα περισσότερα στοιχήματα και χρήματα θα γίνονται οι δάσκαλοι της τάξης των παιδιών τους.

Τι ακριβώς συνέβη;

Σε μια από τις καθιερωμένες βραδιές πλειστηριασμών που γίνονται στο σχολείο (οι Σύλλογοι Γονέων στα σχολεία της Νέας Υόρκης διοργανώνουν συχνά παζάρια, παρουσιάσεις, πάρτι, χορούς και δημοπρασίες για να αυξήσουν τα έσοδά τους ή φιλανθρωπικούς σκοπούς) τα πράγματα εξελίχθηκαν λιγάκι… παράξενα για τους δασκάλους.

Το συγκεκριμένο βράδυ οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να ποντάρουν τα χρήματά τους όχι σε αντικείμενα, αλλά στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα, εκείνη τη βραδιά έξι μόνο γονείς πλήρωσαν 1,300$ για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είχαν την καλύτερη δασκάλα την επόμενη χρονιά.

Όπως ήταν φυσικό οι δάσκαλοι του σχολείου ξεσηκώθηκαν τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι καθόλου δίκαιη, ενώ ο διευθυντής του σχολείου που υπέγραψε αρχικά την υλοποίηση της ιδέας αργότερα άλλαξε γνώμη.

Σε δηλώσεις της σε τοπικά μέσα η Suzanne Cohen, πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δασκάλων είπε: «Πρόκειται για μια απαίσια πρόταση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Είναι άδικη και δεν αντιπροσωπεύει όλους τους γονείς. Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να πληρώσουν τόσα χρήματα, ενώ προσβάλλει και τους δασκάλους».

Ένας δάσκαλος από το σχολείο, ο οποίος προτίμησε την ανωνυμία, δήλωσε: «Κανένα σχολείο δεν είναι τέλειο. Όλοι κάνουν λάθη και όλοι προσπαθούν να μάθουν και να προχωρήσουν παρακάτω μετά από αυτά».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε ο Σύλλογος Γονέων παραδέχτηκε ότι η πρότασή του δεν εκφράστηκε μετά από ώριμη σκέψη και ζήτησε συγγνώμη για τον πλειστηριασμό. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν εκείνη την βραδιά επεστράφησαν στους κατόχους τους.

Όσο για τους δασκάλους και τους υπευθύνους του σχολείου… προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το ατυχές αυτό συμβάν.