«Πώς το να μεγαλώσω ένα παιδί με σύνδρομο Down μου άλλαξε τη ζωή»

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, σας παρουσιάζουμε την ιστορία μιας μαμάς που αποδεικνύει, ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down δεν διαφέρει σε τίποτα από το να μεγαλώνεις ένα παιδί… χωρίς σύνδρομο Down. Αντίθετα, έχει να σου προσφέρει μόνο θετικά.

«Είμαι παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο. Γνωριζόμαστε από φοιτητές, αλλά δεν έχουμε παιδιά μαζί. Εκείνος έχει μία κόρη από προηγούμενη σχέση του, την οποία γνώρισα και αγάπησα σαν δική μου, στα φοιτητικά μας χρόνια. Παντρευτήκαμε έπειτα από 7 χρόνια γνωριμίας και υιοθετήσαμε ένα ακόμη κοριτσάκι.

Προσπαθούσαμε καιρό να κάνουμε ένα παιδάκι μαζί, αλλά δεν τα καταφέραμε. Υποφέρω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και δεν είμαι πολύ γόνιμη. Και ήξερα πολύ καιρό, ότι μπορεί να μην καταφέρω ποτέ να κάνω δικά μου παιδιά, κάτι το οποίο με βασάνιζε και με πονούσε για πολλά χρόνια στην ζωή μου.

Πριν περίπου δύο χρόνια με πλησίασε μία γειτόνισσα και μου ζήτησε να υιοθετήσω την νεογέννητη κόρη της. Το μωρό είχε σύνδρομο Down και εκείνη, ως ανύπαντρη μαμά που μεγάλωνε ήδη ένα παιδί, δεν είχε την δύναμη να ανταπεξέλθει.

Συζήτησα πολύ με το σύζυγό μου για την απόφαση που θα λαμβάναμε. Σκέφτηκα, μίλησα, ρώτησα, διάβασα, αλλά αποφάσισα να πω το «ναι».  Πρώτον, γιατί η αγάπη της βιολογικής μάμας της κόρης μου προς την μικρή δεν την άφησε να προχωρήσει σε όσα την συμβούλευαν οι γιατροί και δεύτερον επειδή η μεγαλύτερη κόρη μου δεν θα είχε πρόβλημα με αυτό.

Το πώς θα “πάρει” το παιδί που ήδη είχαμε το θέμα ήταν το μεγαλύτερο από όλα μου τα άγχη. Ήθελε πάντα ένα αδερφάκι, το ζητούσε και δεν την ένοιαζε αν ήταν αγόρι ή κορίτσι. Όταν, λοιπόν, της είπα, ότι μπορεί να αποκτήσει αδερφή, αλλά με ειδικές ανάγκες, με κοίταξε στα μάτια σαν να της είχα ανακοινώσει το πιο τρελό πράγμα του κόσμου. Πέταξε από την χαρά της και μου δήλωσε, ότι θα αγαπούσε οποιαδήποτε αδερφή!

Έτσι φέραμε την μικρή Μαργαρίτα στο σπίτι την Ημέρα της Μητέρας το 2016. Ήταν υποσιτισμένη και η ανάπτυξή της είχε μείνει πολύ πίσω. Μέσα σε λίγο καιρό, όμως, το δυνατό αυτό μωράκι άρχισε να κερδίζει βάρος και να δυναμώνει. Πλέον, είναι ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι 5 ετών.

Είχα ακούσει, ότι το να έχεις παιδί με σύνδρομο Down ήταν ένα μυστικό που κάθε οικογένεια προσπαθούσε να κρύψει. Είχα ακούσει, επίσης, ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down ήταν μια μοναδική εμπειρία. Και αυτή, η δεύτερη πεποίθηση είναι και η μόνη αληθινή.

Η Μαριάννα, η μεγάλη μας κόρη, αγαπά την αδερφή της πάρα πολύ. Είναι, μάλιστα, τόσο δεμένες, που αρκετές φορές η μικρή προτιμά την αδερφή της από εμένα, την μαμά της. Είχα, πάντα, μια ιδιαίτερη αγάπη στους ανθρώπους με αναπηρία και, ιδίως, στα παιδιά. Δεν φανταζόμουν, όμως, ποτέ, ότι θα είχα την υπέροχη αυτή ευκαιρία.

Δεν είναι όλα ρόδινα, το παραδέχομαι, αλλά κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Το να αποκτήσω την Μαργαρίτα με δίδαξε τι είναι η πραγματική αγάπη. Πλέον, δεν παίρνω την ανατροφή της μεγάλης μου κόρης ως δεδομένη. Πλέον, δεν βιάζομαι τόσο και δεν χάνω τα σημαντικά της ζωής τους. Δεν αγχώνομαι για τα μικρά πράγματα, αλλά απολαμβάνω τις μικρές νίκες, όπως τη στιγμή που η μικρή μου κόρη κατάφερε να σηκωθεί μόνη στα πόδια της και να περπατήσει χωρίς βοήθεια.

Όταν προσπαθούσα να αποφασίσω αν θα πω ναι ή όχι στην μαμά που μου πρότεινε να υιοθετήσω το μωράκι της, ανησυχούσα για το ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μεγαλώσω ένα παιδί με σύνδρομο Down. Φοβόμουν, πως δεν θα τα κατάφερνα. Σκεφτόμουν, πως θα αποτύχω και η μικρή δεν θα καταφέρει να μεγαλώσει σωστά. Κι όμως η μικρή Μαργαρίτα απέδειξε, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια.

Μοιάζει τόσο στα άλλα παιδιά της ηλικίας της που μου φαίνεται απίστευτο. Είναι πεισματάρα, δεν της αρέσει να την αγγίζουν πολύ στο πρόσωπο – όπως και εμένα –  θέλει  να κοιμάται αργά, βαριέται να μαζέψει τα παιχνίδια της και λατρεύει το μπάνιο, ενώ κάθε πρωί ξυπνά με ένα χαμόγελο καρφωμένο στο πρόσωπό της και μια ζεστή αγκαλιά για την μαμά της.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το μωρό μου μπορεί να γεννήθηκε με μια μικρή διαφορά στα χρωμοσώματα, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογική και αγαπά όλο τον κόσμο, μα πιο πολύ την αδερφή της.

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down, λοιπόν, δεν είναι κακό μυστικό. Είναι μια εμπειρία που σε γεμίζει χαρά και αγάπη. Τόση που δεν μπορούσες να φανταστείς, ότι θα αντέξεις…»