Αρχική InfoKids Νέα Πόσο κοστίζει το ''καλάθι'' στη νοικοκυρά σε κάθε αγορά στην Κύπρο

Πόσο κοστίζει το ''καλάθι'' στη νοικοκυρά σε κάθε αγορά στην Κύπρο

Πόσο κοστίζει το ''καλάθι'' στη νοικοκυρά σε κάθε αγορά στην Κύπρο

Το κόστος για το καλάθι αγορών σε μεγάλες υπεραγορές ανά την Κύπρο ποικίλει σημαντικά. Μάλιστα, για κάθε βασικό προϊόν μπορεί να υπάρχει απόκλιση έως και 5 ευρώ από υπεραγορά σε υπεραγορά, ενώ από πόλη σε πόλη το κόστος για παρόμοιο αριθμό προϊόντων μπορεί να διαφέρει περισσότερο από 50 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο αναλύει τις τιμές κοινών προϊόντων σε μεγάλες υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες, το κόστος διαφοροποιείται σημαντικά σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

Αν και δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την φτηνότερη επαρχία, μιας και ο αριθμός των προϊόντων για τα οποία συγκρίθηκαν οι τιμές είναι διαφορετικός για κάθε πόλη, εντούτοις οι χαμηλότερες τιμές φαίνεται να εντοπίζονται στη Λάρνακα, ενώ οι υψηλότερες στη Λεμεσό.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται κυρίως στα τυροκομικά προϊόντα, με το κόστος για παράδειγμα για ένα χαλλούμι να διαφέρει σχεδόν 5 ευρώ από μία υπεραγορά σε μία άλλη, ενώ για ένα γάλα 1 λίτρου το κόστος διαφέρει μέχρι και 15 σεντς.

Παράδειγμα της απόκλισης που έχει ένα καλάθι αγορών είναι η Λευκωσία, στην οποία για 98 προϊόντα, τα οποία συνέκρινε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, το κόστος ξεκινά από τα €232,95 και φτάνει μέχρι τα €291,76, δηλαδή σχεδόν 60 ευρώ διαφορά, ενώ ο μέσος όρος κόστους των προϊόντων είναι τα €259,2 ευρώ.

Στην πιο φθηνή υπεραγορά της πρωτεύουσας μπορεί κάποιος να βρει 51 πιο φθηνά προϊόντα, ενώ στην ακριβότερη 7.

Αντίστοιχα στη Λεμεσό, το μέσο κόστος για 132 κοινά προϊόντα σε 5 υπεραγορές ανέρχεται στα €362,25, ενώ κυμαίνεται από €343,83 έως €385,49. Στην υπεραγορά με το χαμηλότερο κόστος εντοπίστηκαν 59 πιο φθηνά προϊόντα, ενώ στην υπεραγορά με το υψηλότερο κόστος 11 προϊόντα.

Πιθανόν, φτηνότερη υπεραγορά ανά την Κύπρο εντοπίζεται στη Λάρνακα, στην οποία το κόστος για 127 προϊόντα φτάνει τα €295,07, με τα 94 να είναι τα φθηνότερα, ενώ σε άλλες υπεραγορές της πόλης το κόστος ανέρχεται μέχρι και τα €343,96, με 19 πιο φθηνά προϊόντα.

Για να εξασφαλίσει κάποιος 94 προϊόντα σε μεγάλες υπεραγορές της Πάφου θα χρειαστεί να καταβάλει από €256,56 μέχρι €282,87, ενώ ο μέσος όρος κόστους για τη συγκεκριμένη επαρχία φτάνει τα €265,82. Εντούτοις, τα περισσότερα πιο φθηνά προϊόντα (41) εντοπίστηκαν σε άλλη υπεραγορά.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στην οποία αναλύθηκαν οι τιμές σε 3 μόλις υπεραγορές, το κόστος για 160 κοινά προϊόντα κυμαίνεται από €421,72 μέχρι €453,29.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.