Πόσο σωστά πιστεύεις ότι πλένεις τα χέρια σου; Τώρα είναι απαραίτητο να μάθεις

Γρίπη και κοροναϊός μάς έχουν θορυβήσει αρκετά φέτος ώστε πλέον να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας όλες τις συμβουλές των γιατρών για τα μέτρα προφύλαξης που χρειάζεται να λαμβάνουμε, πρώτο ανάμεσα στα οποία είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, το οποίο μάλιστα πρέπει να διαρκεί 20».

Ας δούμε όμως ποια είναι τα λάθη που κάνουμε κατά το πλύσιμο των χεριών μας, αλλά και ποιες περιοχές ξεχνάμε να πλύνουμε σωστά;

Εσείς πλένετε τις άκρες των δαχτύλων;

«Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε ένα φυλλάδιο για το πλύσιμο των χεριών, αναφερόμενος στον Taylor, ο οποίος ανέφερε ότι οι άκρες των δακτύλων, τα σημεία ανάμεσα στη βάση των δακτύλων, οι αντίχειρες και οι καρποί είναι οι περιοχές που συνήθως μας ξεφεύγουν στο πλύσιμο των χεριών. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι άκρες των νυχιών και των δακτύλων είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα υπολειμματικών φθοριζόντων λεκέδων που έμειναν μετά από πλύσιμο στο χέρι μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ταϊβάν.

Μεταξύ φοιτητών ιατρικής σε άλλη μελέτη για το πλύσιμο των χεριών, οι περιοχές που τους ξέφευγαν ήταν το πρώτο μετακάρπιο, το εγγύς τμήμα της παλάμης (πλευρικό) και η βάση των νυχιών. Επίσης, σε μελέτη για τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης, οι αντίχειρες και οι άκρες των δακτύλων ήταν τα σημεία του χεριού που δεν ήταν καλά πλυμένα. Στη μελέτη αυτή, η πιο συχνά “χαμένη” περιοχή ήταν επίσης τα δάχτυλα. Ωστόσο, η μέση πτυχή και το πίσω μέρος του χεριού ήταν η δεύτερη και η τρίτη πιο χαμένες περιοχές, αντίστοιχα».

Συμπέρασμα: Όταν πλένετε τα χέρια σας μην ξεχνάτε τα δάχτυλα και κυρίως τις άκρες των δαχτύλων. Ακολουθούν και κάποιες οδηγίες του CDC για να πλένετε τα χέρια σας σωστά.

Οδηγίες

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και βάλτε σαπούνι.
  • Τρίψτε τα χέρια σας με το σαπούνι. Τρίψτε και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε με αέρα.