Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Πότε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποχωριστεί την πιπίλα του

Πότε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποχωριστεί την πιπίλα του

Πότε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποχωριστεί την πιπίλα του

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να πιπιλάνε τα δάκτυλα τους (κυρίως τον αντίχειρα) ή την πιπίλα, καθώς η συνήθεια αυτή τα ηρεμεί, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και χαράς και είναι απόλυτα φυσιολογική.

Πότε πρέπει να σταματά αυτή η συνήθεια;

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το πιπίλισμα του δακτύλου ή της πιπίλας σταδιακά καθώς μεγαλώνουν, εάν όμως δε συμβεί αυτό θα πρέπει μέχρι την ηλικία των 4 ετών να αποχωριστούν αυτή τη συνήθεια καθώς έτσι τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στα δόντια του θα μπορέσουν να αυτοδιορθωθούν.

Ποια προβλήματα σχετίζονται με τη χρήση της πιπίλας ή το πιπίλισμα του δακτύλου;

Ο παρατεταμένος και συχνός θηλασμός της πιπίλας και του δακτύλου μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις στα δόντια (πεταχτά δόντια), στις γνάθους αλλά και στη θέση της γλώσσας η οποία τοποθετείται μεταξύ των πάνω και κάτω δοντιών με αποτέλεσμα όταν το παιδί κλείνει το στόμα τα δόντια να έχουν κενό μεταξύ τους. Μεταξύ των δύο συνηθειών είναι προτιμότερη αυτή της πιπίλας μιας και μπορεί να διακοπεί πιο εύκολα από ότι ο θηλασμός του δακτύλου.

Πώς να αντιμετωπίσω την άρνηση του παιδιού να σταματήσει την πιπίλα ;

Επιβράβευση και ανταμοιβή: Εξηγήστε στο παιδί με όμορφο και ευγενικό τρόπο γιατί πρέπει να σταματήσει να θηλάζει το δάκτυλο/ πιπίλα και ανταμείψτε το για τη προσπάθεια του με κάτι που του αρέσει (κάποιο μικρό δωράκι ή μια δραστηριότητα που επιθυμεί να κάνει).

Αίσθημα ασφάλειας και αποπροσανατολισμός: Τα παιδιά κάποιες φορές χρησιμοποιούν τη πιπίλα/δάκτυλο όταν νιώθουν άβολα, αγχωμένα ή απλά βαριούνται. Συνεπώς η αγκαλιά, τα χάδια και η προσοχή των γονιών τους καθώς και κάποια δραστηριότητα που θα τα απασχολήσει ευχάριστα θα βοηθήσουν στη μείωση της συνήθειας. Επίσης καλή ιδέα είναι η αντικατάσταση αυτής της συνήθειας με ένα αρκουδάκι/ παιχνίδι.

Tip: Χρησιμοποιήστε κάποιο τέχνασμα που θα σας βοηθήσει, για παράδειγμα δέστε την πιπίλα σε μπαλόνια και αφήστε την να "πετάξει" ψηλά για τη νεράιδα των δοντιών . Όταν η νεράιδα τη λάβει θα αφήσει ένα δώρο στο παιδί που κατάφερε να την "αποχαιρετήσε". Ένας άλλος τρόπος είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο προσπαθειών του παιδιού, σημειώνοντας κάθε μέρα που κατάφερε το παιδί να κρατήσει μακριά την πιπίλα/δάκτυλο και παράλληλα επιβραβεύστε το!

Απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο: Εάν η συζήτηση με το παιδί και οι προσπάθειες σας δε φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και η συνήθεια συνεχίζεται μετά τα 4 έτη του παιδιού, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο. Ο παιδοδοντίατρος θα συζητήσει με το παιδί και θα του εξηγήσει τις επιπτώσεις που έχει το πιπίλισμα του δακτύλου ή της πιπίλας στα δόντια του. Εάν χρειαστεί (μετά την ηλικία των 4-5 ετών) μπορεί να κατασκευαστεί ένα ειδικό ορθοδοντικό μηχάνημα που βοηθά τα παιδιά να απαλλαγούν από το θηλασμό του δακτύλου / πιπίλας.

Oral & Dental Care

Oδοντιατρείο


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter