Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Πρέπει να διακόπτει το θηλασμό μια μητέρα όταν αρρωστήσει;

Πρέπει να διακόπτει το θηλασμό μια μητέρα όταν αρρωστήσει;

Πρέπει να διακόπτει το θηλασμό μια μητέρα όταν αρρωστήσει;

Πρόσφατα μου διηγήθηκαν μια ιστορία στην οποία η θηλάζουσα μητέρα έκανε πυρετό χρειάστηκε για κάποιο λόγο να πάρει αντιβίωση και της συνεστήθη να πετάξει το γάλα που θα'βγαζε για να μην μολυνθεί το νεογνό. Ο λόγος που κάνω αυτό το ποστ είναι γιατί θέλω να καθησυχάσω τις μαμάδες που θηλάζουν οτι μόνο σε σπάνιες και εξαιρετικές,ειδικές περιπτώσεις διακόπτεται ο θηλασμός ή απαγορεύεται η έναρξή του.

Οι γυναίκες που πάσχουν απο HIV και HTLV 1 δεν επιτρέπεται να θηλάσουν. Όλες οι συνηθισμένες περιπτώσεις ασθένειας μιας μητέρας όπως ίωση, γρίππη, γαστρεντερίτιδα, πυρετός, μαστίτιδα κ.α δεν αναιρούν το θηλασμό ούτε πρέπει να διακόπτεται. Στις περιπτώσεις αυτές δεν φοβόμαστε μην μεταφέρουμε την ασθένεια στο νεογνό. Ο θηλασμός του προσφέρει αντισώματα καθώς και παρηγοριά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι ν'ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας καλά και σε περίπτωση ίωσης να αποφεύγουμε να φτερνιζόμαστε ή να βήχουμε πάνω του. Ακόμη και αν κολλήσει το νεογνό μέσω του θηλασμού έχουμε εξασφαλίσει ηπιότερα συμπτώματα.

Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, αντιβιοτικών, αντισταμινικών, αντιφλεγμονώδων κ.α που μπορεί η θηλάζουσα να πάρει χωρίς να διακόψει το θηλασμό. Αρκεί να ενημερώσει το γιατρό της οτι θηλάζει ώστε να της δωθεί το κατάλληλο συμβατό με το θηλασμό φάρμακο. Σε περίπτωση μαστίτιδας, με πυρετό και αντιβίωση, ο θηλασμός αν το αντέχει η μητέρα συνεχίζεται κανονικά.

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις σηψαιμίας που μολύνεται το αίμα ή σε στρεπτόκοκκο κατηγορίας Α διακόπτουμε προσωρινά για περίπου ενα 24ωρο. Μια μητέρα που θηλάζει έχει το δικαίωμα να αρρωστήσει, έχει το δικαίωμα να πάρει φάρμακα, έχει το δικάιωμα να βάψει τα μαλλιά της, τα νύχια της, να κάνει γυμναστική, να κάνει κάθε δραστηριότητα που κάνει κάθε γυναίκα...

Ο κανόνας σε κάθε πρόβλημα μητρικού θηλασμού, σε κάθε πρόβλημα με το στήθος είναι οτι συνεχίζουμε να θηλάζουμε και προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Πηγή: Μαίες Κέντρου Υγείας Κεραμεικού


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter