Αρχική InfoKids Υγεία Πρέπει το παιδί μου να βγάλει τις αμυγδαλές του; Ο ειδικός απαντά

Πρέπει το παιδί μου να βγάλει τις αμυγδαλές του; Ο ειδικός απαντά

Πρέπει το παιδί μου να βγάλει τις αμυγδαλές του; Ο ειδικός απαντά

Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους αμυγδαλίτιδα. Πρόκειται για ασθένεια μεταδοτική που συνήθως σχετίζεται με τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα κρεατάκι.

Στα νεογέννητα είναι πολύ μικρές, σταδιακά όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει και έως την ηλικία των έξι ή επτά ετών, οπότε το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών), μεγαλώνει και το μέγεθός τους. Μετά την ηλικία των επτά ετών συρρικνώνονται. Οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις στο πίσω μέρος του λαιμού που προκαλούν έντονο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς μικροοργανισμούς, ιούς και βακτήρια, που ζουν φυσιολογικά στο στόμα μας και «εκμεταλλεύονται» ευκαιρίες κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κουρασμένο, για να προσβάλουν τις αμυγδαλές εξηγεί ο Γεράσιμος Κυριακίδης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός στο λαιμό. Παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση τών λοιμώξεων.

Ο οργανισμός μας τις χρειάζεται;

Όχι. Ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις και χωρίς τις αμυγδαλές . Βέβαια δεν δημαίνει ότι πρέπει να τις αφαιρούμε χωρίς λόγο.

Γιατί να τις αφαιρέσουμε;

Για να σταματήσουν οι συχνές φλεγμονές που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα. Μερικά παιδιά έχουν τεράστιες αμυγδαλές που εμποδίσουν την αναπνοή τους τη νύχτα. Σοβαρά επισόδια αμυγδαλίτιδας μπορεί να προκαλέσουν απόστημα στο λαιμό. Αυτό είναι συσσώρευση πύου πίσω από την αμυγδαλή και χρειάζετε άμεση εισαγωγή για αντιμετώπιση. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μερικές φορές καθιστούν αναγκαία την αφαίρεση τους.Ο γιατρός θα σας εξηγήσει το λόγο που χρειάζεται να χειρουργηθείτε.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία για να κρατάμε το στόμα ανοικτό και αφαιρούμε τις αμυγδαλές σας μέσα από το στόμα. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Το παιδί θα ξυπνήσει και θα παραμείνει στο θάλαμο ανάνηψης που είναι δίπλα στο χειρουργείο για ακόμα μισή ώρα.

Πόσο καιρό θα μείνει το παιδί στο νοσοκομείο;

Θα επιστρέψει στο σπίτι  την ίδια ημέρα ή την επόμενη αν τρώει και πίνει  και αισθάνεται καλά.

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα;

Η αμυγδαλεκτομή είναι πολύ ασφαλής επέμβαση. Όμως,κάθε εγχείρηση έχει ένα μικρό κίνδυνο.Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αιμορραγία. Συμβαίνει περίπου μία στις εκατό περιπτώσεις και συνήθως αντιμετωπίζετε στο ιατρείο. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί να μπούμε ξανά στο χειρουργίο.Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να τραυματιστεί κάποιο δόντι. Μερικές φορές στα παιδιά η φωνή αλλάζει λίγο για σύντομο χρονικό διάστημα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter