Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: «Με όσα έχουν διδαχθεί τα παιδιά θα διεξαχθούν οι Παγκύπριες εξετάσεις»

Τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδεία και  των εκπαιδευτικών οργανώσεων με σκοπό τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων ώστε να διατηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, να λάβουν απολυτήριο οι τελειόφοιτοι μαθητές και να γίνει κατάταξη στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Στρατιωτικές Σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας, ανασκόπησαν σήμερα ο Πρόδρομος Προδρόμου και εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ.

Στόχος όλων είναι να γίνουν κανονικά οι παγκύπριες εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, δηλαδή οι προεισαγωγικές εξετάσεις και οι εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης, συμφώνησαν το πρωί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο υπουργός Παιδείας και η ηγεσία των καθηγητών της ΟΕΛΜΕΚ.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά για κανένα παιδί.

Ο Πρόεδρος της συντεχνίας Κώστας Χατζησάββας ανέφερε σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εξετάσεων ηλεκτρονικά θεωρείται προς το παρόν απομακρυσμένο.

«Η σχολική χρονιά τελειώνει στις 30 Ιουνίου και στη εσχάτη των περιπτώσεων οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Ιούλιο ή Σεπτέμβριο είναι αδύνατο γιατί τα αγόρια κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά.»

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του απολυτηρίου και να διατηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν όπως γίνονταν, στις σχολικές μονάδες, και όχι ηλεκτρονικά. Η απόφαση αυτή βεβαίως θα αξιολογείται αναλόγως και των εξελίξεων.

Η εξεταστέα ύλη θα είναι αυτή που έχουν διδαχθεί τα παιδιά μέχρι την ημέρα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Εάν ανοίξουν τα σχολεία πριν από την περίοδο των εξετάσεων, τότε τα μαθήματα που θα διδαχθούν στις τάξεις, θα προστεθούν στην ύλη.

Η εξεταστέα ύλη

Σε ότι αφορά στην εξεταστέα ύλη, Υπουργός Παιδείας και καθηγητές συμφώνησαν όπως σε περίπτωση που δεν προσέλθουν ξανά οι μαθητές στην τάξη, τότε θα είναι αυτή που διδάκτηκαν όλα τα παιδιά πριν το κλείσιμο των σχολείων.

«Εάν ανοίξουν τα σχολεία και διδαχθούν τα παιδιά, θα είναι μέσα. Εάν όχι ότι έχουν διδαχθεί στην τάξη»

Σε ό,τι αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις και εξετάσεις μετάταξης στα γυμνάσια και την Α’ Λυκείου, υπάρχει εκκρεμότητα, καθώς πρέπει να διεξαχθεί ένα κεντρικό διαγώνισμα, για το οποίο -αναφέρουν πληροφορίες- ίσως χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, ενώ για το Πάσχα είπε: «Για το Πάσχα δεν θα είναι τίποτα αναγκαστικό για κανένα. Θα εκδόσει ανακοίνωση ο Υπουργός Παιδείας και θα δούμε τι θα περιλαμβάνει.»

Τι θα συμβεί το Πάσχα

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συνέχιση της διδασκαλίας κατά τις διακοπές του Πάσχα η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι δε εξυπηρετούν σε κάτι. “Εμείς είπαμε ότι δεν εξυπηρετεί σε κάτι να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία κατά τις γιορτές του Πάσχα. Και οι ίδιοι οι μαθητές αυτό θέλουν. Υπάρχει ψυχολογική πίεση, οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι φυσιολογικές. Ο Υπουργός ίσως κάνει μια εισήγηση όσοι μπορούν να βρίσκονται σε μια επικοινωνία κάποιες μέρες με τους μαθητές” .

Σημειώνεται ότι τη δυσαρέσκεια της για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να συνεχιστούν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, εξέφρασε σε ανακοίνωση της και η ΠΣΕΜ εκπροσωπώντας τους μαθητές.