Πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά Σχολεία σήμερα: Με χαμόγελα οι μαθητές – Με αντιδράσεις οι γονείς

Ξεκίνησε σήμερα η σχολική χρονιά και για τα παιδιά του Δημοτικού. Μικροί μαθητές γέμισαν με χαμόγελα και χαρούμενες φωνές τα προαύλια των σχολείων, με τους γονείς να τους συνοδεύουν συγκινημένοι στο νέο ξεκίνημα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των δημοτικών, προδημοτικών και των Ειδικών Σχολείων παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους στις 07:45, για να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα ή ομάδες, αντίστοιχα, να πάρουν τα βιβλία τους και να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους, ενώ θα παραμείνουν στα σχολεία μέχρι τη 13:05.

Στη Μακεδονίτισσα ο Υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, επισκέφθηκε το Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, όπου συνόδεψε τους μαθητές στις αίθουσες, έκατσε και συνομίλησε μαζί τους και δέχθηκε τις ερωτήσεις τους.

Στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας βρέθηκε και η κάμερα της εκπομπής Πρωτοσέλιδο και η δημοσιογράφος, Χαρούλα Αλέξη, η οποία συνομίλησε με γονείς και παιδιά λίγο πριν το κτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Δείτε στο video όσα δήλωσαν:

Προβλήματα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς

Οι γονείς των παιδιών του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας Πόλεως Χρυσοχύς δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σήμερα στο σχολείο, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των γονιών του σχολείου χθες βράδυ αποφασίσθηκε το μέτρο αυτό ως αντίδραση των γονιών και των μαθητών έναντι της συμπεριφοράς της Διευθυντρίας του σχολείου. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι ένεκα ακριβώς αυτής της συμπεριφοράς τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει το σχολείο αρκετοί εκπαιδευτικοί ενώ φέτος μόνο πρωτοδιόριστοι στελεχώνουν το συγκεκριμένο σχολείο.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση έχει αποφασισθεί ότι η σημερινή αποχή όλων των παιδιών από το σχολείο αποτελεί ένα πρώτο μέτρο και ένα ηχηρό μήνυμα προς την διεύθυνση δημοτικής εκπαίδευσης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, ανέφεραν οι οργανωμένοι γονείς αμέσως μετά την χθεσινοβραδινή έκτακτη γενική συνέλευση.

Ειδική Εκπαίδευση – Ολοήμερα σχολεία – Εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 331 δημοτικά σχολεία, όσα λειτουργούσαν και κατά την περσινή σχολική χρονιά 2018-2019, στα οποία θα φοιτήσουν 52.479 μαθητές/μαθήτριες, 731 περισσότεροι/ες σε σχέση με τους μαθητές του 2018-2019.

Επίσης, θα λειτουργήσουν 2.749 τμήματα 14 περισσότερα σε σχέση με τα τμήματα που λειτούργησαν το 2018-2019.

Επιπλέον, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4494 (4258 μόνιμοι και 236 έκτακτοι) δάσκαλοι δημοτικής εκπαίδευσης εκ των οποίων 3 θα εργαστούν στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νηπιαγωγεία, με τα δύο νέα νηπιαγωγεία (Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας και Λεμεσός Μέσα Γειτονιά ΚΘ΄-Γ.Ν. Καλογερόπουλου)  και την αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου στον Πωμό, το 2019-2020 θα λειτουργήσουν 273 δημόσια νηπιαγωγεία, στα οποία θα φοιτήσουν 11.630 μαθητές/μαθήτριες σε σχέση με 11.892 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Το Υπουργείο Παιδείας  επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι αναμένεται αύξηση του συνόλου των μαθητών/μαθητριών, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων.

Σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν εννέα (9) Ειδικά Σχολεία και εκατό δεκατρείς (113) Ειδικές Μονάδες στα δημοτικά σχολεία και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους/στις εννιακόσιους/εννιακόσιες τρεις (903) εκπαιδευτικούς (522 μόνιμοι και 381 έκτακτοι).