Αρχική InfoKids Υγεία Ψωρίαση στα παιδιά: Γονείς, δεν πρέπει να την συγχέετε με την ψώρα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη δερματική νόσο

Ψωρίαση στα παιδιά: Γονείς, δεν πρέπει να την συγχέετε με την ψώρα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη δερματική νόσο

Ψωρίαση στα παιδιά: Γονείς, δεν πρέπει να την συγχέετε με την ψώρα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη δερματική νόσο

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, ανοσολογικά διαμεσολαβούμενη χρόνια νόσος με γενετικό υπόστρωμα, που κυρίως επηρεάζει το δέρμα. Αποτελεί το 4% των δερματοπαθειών που παρατηρούνται στα παιδιά και υπάρχει στο 2-3% του πληθυσμού. Περίπου το 30% αναπτύσσουν την νόσο στη παιδική ηλικία με μέση ηλικία διάγνωσης τα 10 χρόνια. Το 25% των παιδιών αναπτύσσουν την νόσο πριν τα 2 χρόνια ζωής.

Παθοφυσιολογία

Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση ορισμένων Τ-κυττάρων οδηγεί σε παραγωγή καθορισμένων κυτοκινών που με την σειρά τους ενεργοποιούν τα κύτταρα της κερατίνης στοιβάδος της επιδερμίδας, οδηγώντας σε παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων. Το γενετικό υπόβαθρο αποδεικνύεται από το ότι συγγενείς 1ου βαθμού με ψωριασικό άτομο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης και πολλά παιδιά με ψωρίαση έχουν συγγενείς 1ου βαθμού με την νόσο.

Κλινική εικόνα

Οι βλάβες αποτελούνται από καλά καθορισμένες ροδόχρου-ερυθρού χρώματος πλάκες με υπερκείμενα ασημένιου-λευκού χρώματος λέπια. Η μηχανική απομάκρυνση των λεπιών αποκαλύπτει μικρές αιμορραγίες (σημείο Auspitz). Παράγοντες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση είναι τραύμα ή ερεθισμός του δέρματος, λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος), συναισθηματική ένταση και ορισμένα φάρμακα.

Μορφές ψωρίασης

1)Χρονία πλακώδης: Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αποτελεί την συχνότερη μορφή. Αποτελείται από καλά καθορισμένες ψωριασικές πλάκες συνήθως στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων αλλά επίσης και στον κορμό, πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής.

2) Τριχωτού κεφαλής: Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.Συνήθως είναι το 1ο σημείο εμφάνισης της ψωρίασης στα παιδιά. Καλά καθορισμένες ερυθηματώδεις λεπιδώδεις πλάκες. Συχνά επεκτείνεται στο μέτωπο. Μπορεί να είναι έντονα κνησμώδης.

3) Στικτή ψωρίαση: Εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους, μικρούς ενήλικες. Μικρές <1cmερυθηματώδης λεπιδώδης βλατίδες. Εμφανίζεται στο κορμό, άκρα, πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής. Μπορεί να προηγηθεί λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της σε 1 μήνα, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε χρόνια πλακώδη ψωρίαση.

4) Αντίστροφη ψωρίαση: Μικρότερα παιδιά. Ερυθηματώδης πλάκες με μικρά λέπια εμφανίζονται στις καμπτικές επιφάνειες και το πρόσωπο.

5) Περιοχή πάνας: Ηλικία μέχρι 2 χρονών. Καλά καθορισμένες ερυθρές πλάκες στην περιοχή της πάνας με λίγα λέπια. Περιλαμβάνει και τις βουβωνικές πτυχές. Μπορεί να υπάρχουν βλάβες και σε άλλες περιοχές. Μπορεί να είναι δύσκολη στη θεραπεία.

6) Νυχιών: Σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Βοθρία στα νύχια, ονυχόλυση, τραχειονυχία. Μπορεί να μην υπάρχουν στο δέρμα αλλοιώσεις ψωρίασης. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη θεραπεία.

7) Φλυκταινώδης: Σπάνια. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Επιφανειακές άσηπτες φλύκταινες σε ερυθηματώδες δέρμα. Μπορεί να περιορίζονται στις παλάμες και τα πέλματα.

8) Ερυθροδερμική: Εξαιρετικά σπάνια σε οποιαδήποτε ηλικία. Γενικευμένο ερύθημα με ελάχιστα λέπια.

Συνοσηρότης ψωρίασης

Ψωριασική αρθρίτις, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, νόσος Crohn.

H ψωριασική αρθρίτις εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την εμφάνιση των βλαβών στο δέρμα, αλλά σπανιότερα μπορεί να προηγηθεί. Στα παιδιά εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 10 ετών και 20% των αρθρίτιδων στα παιδιά είναι ψωριασικές. Είναι ολιγοαρθρική και εμφανίζεται στις μικρές αρθρώσεις. Η τελική πρόγνωση είναι γενικά καλή.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κλινικά.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει πλήρης ίαση. Η θεραπεία γίνεται αναλόγως με ενυδατικές κρέμες, τοπικά κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D, ανθραλίνη, αναστολείς υποδοχέων καλσινευρίνης, ταζαροτίνη. κερατολυτικά, κυκλοσπορίνη.

Δρ. Ιωάννης Γεωργίου

Παιδίατρος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter