Αρχική InfoKids Υγεία Σε έξαρση είναι η γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να προσέξετε

Σε έξαρση είναι η γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να προσέξετε

Σε έξαρση είναι η γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να προσέξετε

Σε έξαρση είναι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετά παιδιά, μάλιστα, να έχουν νοσηλευτεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου, Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε έξαρση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, υπάρχουν δύο τύποι γαστρεντερίτιδας, η ιογενής που οφείλεται σε ιούς και η μικροβιακή που προκαλείται από βακτήρια.

Πώς μεταδίδεται η νόσος - Συμπτώματα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Διαθέσιμο εμβόλιο υπάρχει έναντι του ροταϊού, που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Πρόκειται για μεταδοτική νόσο, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της στοματοπεπτικής οδού, σε συνθήκες κακής υγιεινής.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Πρόληψη και θεραπεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την θεραπεία της γαστρεντερίτιδας δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο.

Το πιο σημαντικό όλων είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση.

Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο. Σε ότι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα βρέφη κάτω των 12 μηνών, τα οποία αφυδατώνονται εύκολα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ο κ. Ηλία τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα εάν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα: αφυδάτωσης, όπως νωχελικότητα, ξηρότητα στους στοματικούς βλεννογόνους, μείωση των ούρων και κλάμα χωρίς δάκρυα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει άμεσα το παιδί να μεταφερθεί σε γιατρό. Η αφυδάτωση, τόνισε, μπορεί μέχρι και να στοιχίσει τη ζωή σε ένα παιδί.

Κανόνες πρόληψης

  • Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών
  • Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κα) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα
  • Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter