Στην Κύπρο το 1ο Υποβρύχιο Μουσείο της Μεσογείου – Σε ποια περιοχή θα φτιαχτεί;

Πολύ ευχάριστα τα νέα για το νησί μας. Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Μεσογείου πρόκειται να χτιστεί στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα.

Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο γλυπτικής της Μεσογείου που θα «ανοίξει» στο επόμενο διάστημα στον βυθό της παραλίας Περνέρας στην Αγία Νάπα της Κύπρου, είναι ο απόλυτος συνδυασμός υψηλής τέχνης και πρωτότυπης ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε έναν υποβρύχιο χώρο με βάθος δέκα μέτρα, ο Βρετανός καλλιτέχνης, Jason deCaires Taylor, θα δημιουργήσει πάνω από εβδομήντα υποβρύχια αγάλματα ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο υποβρύχιο δάσος στον κόσμο!

Το έργο του Υποβρύχιου Μουσείου συμπεριλαμβάνεται στα έργα που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη του Δήμου της Αγίας Νάπας και αναμένεται να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας.

Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor

Ο Jason Decaires Taylor (www.underwatersculpture.com) γεννήθηκε στο Dover της Μεγάλης Βρετανίας και μεγάλωσε μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εξερευνά σε συστηματική βάση την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Το 2006 ο καλλιτέχνης δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδα και τα έργα του είχαν αναγραφεί στα κορυφαία 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Άλλα σημαντικά έργα του μέχρι σήμερα με γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί στη θάλασσα στο Κανκούν στο Μεξικό (2009), στις Μπαχάμες 2014, στο Μπάλι, (2016), στο Lanzarote (2017), στη Νορβηγία (2018).

Η παρουσίαση του έργου

Το έργο θα παρουσιάσει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κύριος Γιάννης Καρούσος, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριος Κώστας Καδής, ο Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστής υλοποίησης του έργου κ. Γιώργος Παγιάτας και ο βρετανός καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 10:45, στην αίθουσα της ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία.