Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Σε τι ηλικία αρχίζει να γερνάει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

Σε τι ηλικία αρχίζει να γερνάει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

Σε τι ηλικία αρχίζει να γερνάει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

Στη σύγχρονη κοινωνία όπου οι γυναίκες εργάζονται και διεκδικούν μια επιτυχημένη καριέρα, συχνά καθυστερούν την τεκνοποίηση. Οι περισσότερες πιστεύουν πως εφόσον έχουν περίοδο -δηλαδή μέχρι τα 50 έτη- μπορούν και να κάνουν παιδιά.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων, τα οποία δεν αναπαράγονται αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, σε κάθε περίοδο μιας γυναίκας μερικές δεκάδες ωάρια προσπαθούν να ωριμάσουν αλλά μόνο ένα τα καταφέρνει. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους εξαντλείται με γρήγορους ρυθμούς, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Τα ωάρια δηλαδή μιας γυναίκας 40 ετών έχουν ηλικία μεγαλύτερη από την ίδια γιατί δημιουργήθηκαν ενώ αυτή ήταν ακόμα έμβρυο. Με λίγα λόγια είναι γερασμένα και έχουν μικρές πιθανότητες να γονιμοποιηθούν. Ακόμα όμως κι όταν αυτό συμβεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες - σύνδρομο Down κλπ.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία είναι μεταξύ 21-35 ετών. Μετά τα 35 χρόνια ξεκινάει η σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων, μέχρι και τα 44-45 έτη, όπου και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συλλάβει μια γυναίκα. Ειδικά μετά τα 38 χρόνια παρατηρούμε και σημαντική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παράγει μια γυναίκα ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρακτικά, λοιπόν, θα συμβουλεύαμε τις γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών (περισσότερες από 85%) συλλαμβάνουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Με λίγα λόγια είναι καλή και φρόνιμη η τεκνοποίηση πριν από τα 35 έτη, αλλά δεν πρέπει οι γυναίκες να θεωρούν ότι αν δεν τα καταφέρουν μέχρι αυτήν την ηλικία θα έχουν οπωσδήποτε πρόβλημα. Αν πάλι συνυπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να τεκνοποιήσουν π.χ. δεν έχουν σύντροφο, τότε μπορούν με πολύ απλή διαδικασία να καταφύγουν στην κατάψυξη ωαρίων για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης
Γυναικολογία – Μαιευτική – Υπογονιμότητα
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ
τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου Saint Bart's, London
www.hiniadis.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter