Αρχική Σχολή Γονέων Σε τι βαθμό αποσπούν τα παιδιά τη προσοχή του οδηγού ;

Σε τι βαθμό αποσπούν τα παιδιά τη προσοχή του οδηγού ;

Σε τι βαθμό αποσπούν τα παιδιά τη προσοχή του οδηγού ;

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, το ίδιο συμβαίνει και με την ύπαρξη μικρών παιδιών στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Σε δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι γονείς ξοδεύουν περίπου το 20% του χρόνου της διαδρομής, γυρνώντας το κεφάλι τους ή κοιτώντας από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου τα παιδιά που βρίσκονται πίσω τους.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη, δείχνει ότι τα μικρά παιδιά αποσπούν την προσοχή του οδηγού 12 φορές περισσότερο σε σχέση με το κινητό τηλέφωνο. Η μελέτη από τους ειδικούς στη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων, είναι η πρώτη στο είδος της που αξιολογεί το βαθμό στον οποίο οι γονείς που οδηγούν αποσπώνται από τα παιδιά τους.

Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν 12 οικογένειες, τοποθετώντας κάμερες στα αυτοκίνητά τους, ώστε να παρακολουθούν τις οδηγικές τους συνήθειες σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι στις 90 από τις 92 συνολικά διαδρομές, οι οδηγοί ήταν πιο απρόσεχτοι όταν στο αμάξι βρίσκονταν παιδιά, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 75% η συμπεριφορά τους περιελάμβανε γύρισμα του κεφαλιού προς τα πίσω ή έλεγχο από τον καθρέφτη οπισθοπορείας.

οδήγηση με παιδιά

Σε μία διαδρομή ενός τετάρτου της ώρας διαπιστώθηκε ότι τα 2,5 λεπτά αφιερώθηκαν στην εστίαση της προσοχής στα παιδιά και όχι στο δρόμο. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, οι κάμερες κατέγραψαν τους γονείς να τεντώνονται προς το πίσω κάθισμα για να φτάσουν τα παιδιά τους ή να παίξουν μαζί τους. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη ενός ακόμη ενηλίκου στη θέση του συνοδηγού δεν μειώνει σημαντικά το βαθμό στον οποίο οι οδηγοί αποσπώνται.

Η καθηγήτρια Judith Charlton από το Κέντρο Έρευνας Ατυχημάτων του πανεπιστημίου υποστηρίζει: “Οι οδηγοί συχνά δεν πιστεύουν ότι τα ίδια τους τα παιδιά αποτελούν περισπασμό της προσοχής τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους της εστίασης του ενδιαφέροντος στα παιδιά και όχι στο δρόμο”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.